Utvidet behandlingstilbud: Mange mennesker vil kunne kombinere behandling og skole/jobb. Mindre fravær gir økt produksjon, og færre som faller ut er selvfølgelig både en samfunnsgevinst og bra for den enkelte, skriver Linda Øye. Foto: Privat.
Utvidet behandlingstilbud: Mange mennesker vil kunne kombinere behandling og skole/jobb. Mindre fravær gir økt produksjon, og færre som faller ut er selvfølgelig både en samfunnsgevinst og bra for den enkelte, skriver Linda Øye. Foto: Privat.Vis mer

Mange mennesker kvier seg for å gå til behandling i arbeidstiden eller midt i en skoledag

Kjøp brødet ditt på Brustadbua! Det finnes viktigere åpningstider å utvide.

Meninger

Det pågår en diskusjon om søndagsåpne butikker. Flertallet i befolkningen sier nei, men for politikere virker det som det er gått prestisje i denne saken.

Jeg har et forslag til å flytte fokus og sette inn fleksible åpningstider på et område hvor det vil bety reell hjelp i hverdagen for veldig mange. Frihet til å velge når man skal handle sine matvarer har vært et argument. Det er et dårlig argument, synes jeg. Det er nemlig slik at stengte matvarebutikker er en grunn til underernæring i Norge.

Det finnes underernæring, men løsninger for de som lider av dette ligger ofte i helsetjenesten. Det er bare én ting. Antall fraværsdager kan til og med gå ned dersom vi får fleksible åpningstider i helsetjenesten. Dette påstår jeg fordi:

Jeg vet om mange mennesker som kvier seg for å gå til poliklinisk behandling i arbeidstiden eller midt i en skoledag. Dette gjelder psykisk helse, men også fysioterapi, kiropraktor og fastlege. Ja, jeg vet at vi har legevakt og akuttjenester. Det er ikke kontinuitet, og nettopp kontinuitet er avgjørende for mange for å bli friske.

Vi handler ikke mer om det blir søndagsåpent. Vi får bare enda en ting vi slipper å planlegge. Vi vil handle det samme. Vi vil bare fordele det utover enda en dag. Altså, som vi leser butikkeiere skriver: mindre lønnsomt og høyere matvarepriser for å dekke tapet.

Dette vil være motsatt med kveldsåpne poliklinikker. Her er det ikke samme prinsipp. Her er det mange som unngår å møte fordi de ikke ønsker å si til sjefen eller læreren sin at de for eksempel har en time hos sin psykolog. Da gjør de en av to ting. Ringer inn en egenmelding for hele dagen eller lar være å møte hos sin psykolog.

Dette blir som en snøball som ruller. Mange av disse igjen blir enda sykere. I stedet for konsultasjoner over en kort tid blir noen av disse så syke at de faller ut av skole eller jobb. Dette gjelder også andre tjenester enn psykisk helse. Det finnes mange kronikere som kan stå godt i jobben sin. Jeg snakker ikke engang om søndagsåpent. Kun å utvide til kveldstid.

Dette vil hele samfunnsøkonomien tjene på. Mange mennesker vil kunne kombinere behandling og skole/jobb. Mindre fravær gir økt produksjon, og færre som faller ut er selvfølgelig både en samfunnsgevinst og bra for den enkelte. Dette vil også gi ringvirkninger for Nav, som vil få færre langtidssykemeldte.

Samtidig er det ikke svart/hvitt. Dette hjelper mange, men det er samtidig noen som er for syke til å være i arbeid/skole. Det skal vi ha aksept for.

Men jeg handler gjerne som i dag og tar det jeg har glemt på bensinstasjonen eller Brustadbua. Fordi det er dårlig samfunnsøkonomi og kun tilfredsstiller politikers egotripp for å kunne si: Det var JEG og MITT parti som fikk igjennom søndagsåpne butikker, og se: Alle bruker det.

Legg prestisjen heller i kveldsåpent poliklinisk helsetilbud. Da kan dere si det samme: Det var JEG og MITT parti som fikk igjennom kveldsåpent poliklinisk helsehjelp, og se, «alle» bruker det.

I tillegg kan dere si: Jeg tok ansvar for et samfunnsproblem og bidro til god samfunnsøkonomi!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.