- Mange nordmenn går helt av skaftet

Lars Gule Født: 1955. Filosof og samfunns- debattant.

ENGASJERT: Lars Gule snakker om julebord, muslimer og alkohol. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
ENGASJERT: Lars Gule snakker om julebord, muslimer og alkohol. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Denne uka slo nrk.no opp en sak med tittelen: «Islamekspert: - Dropp alkoholen på julebordet». Den eksperten var deg, Lars Gule. Hva var det du prøvde å si?

- Det var et svar på et direkte spørsmål om hva vi kan gjøre for å ta godt mot de flyktningene som nå kommer hit. Det kommer mange. Noen av disse, og slett ikke bare muslimer, har et annet forhold til alkohol enn mange i Norge. Derfor forslag om at vi også kan invitere til arrangementer uten alkohol, altså alkoholfrie julebord nå i julebordsesongen.

- Hvordan har responsen på forslaget ditt vært?

- Den har vært har fantastisk, fanatisk og hysterisk. Nettavisen, som videreformidlet intervjuet med NRK, hadde etter bare noen timer, 1300 kommentarer i kommentarfeltet og på sin Facebook-side. Jeg har ikke oversikt over alle steder intervjuet har blitt referert, men har sett baltiske, svenske, danske, franske og engelske oppslag.

- Hva tror du de voldsomme reaksjonene kommer av? Elsker folk fylla, eller er det noe annet som ligger under her?

- En del av reaksjonene har vært av islamofob karakter. At forslaget tolkes som et forsvar for, eller en hjelp til, muslimer som vil overta vesten, var forutsigbart. Men at det skulle få så stor spredning henger nok sammen med tabuet som også berøres. For kommer det forslag om å begrense alkoholinntaket, så går mange nordmenn helt av skaftet.

- Hvorfor blir folk så gærne av at du foreslår at vi skal ta litt hensyn til kollegaene våre som ikke drikker?

- Altfor mange har et forhold til alkohol som neppe er av det sunneste, og synes ikke å klare seg uten alkohol i visse sammenhenger. Det er jo egentlig en fallitterklæring at så mange nordmenn ikke er i stand til å tenke seg sosiale sammenkomster uten alkohol. Så er det koblingen til innvandrings- og integrasjonsdebatten. Når du blander to så emosjonelle områder, er det klart man får en eksplosiv blanding. Jeg tror det må være noe av forklaringen på de sterke reaksjonene.

- Har dere julebord på høyskolen?

- Jada. Vi har julebord også på mitt institutt. Der blir det servert julemat og sikkert noen enheter med alkohol. I vår sammenheng, som ikke er så flerkulturell, så er ikke denne tematikken et veldig stort utfordring.

- I en diskusjon med Kjetil Rolness på Facebook skrev du: «Vi fiser ikke mennesker opp i ansiktet, vi tar hensyn til hva gjestene våre liker når vi inviterer til middag, når vi velger temaer for samtale osv. Men når det gjelder innvandrede kolleger på en arbeidsplass, da skal det ikke være noen grunn til å ta hensyn.» Hva mente du med det?'

- Rolness siterte litt mer fullstendig. For jeg sa videre: «Da er det JEG/MEG/VI/OSS mot dem. Det er korttenkt og dumt. Det er egoistisk og stikk i strid med «norske» verdier. Faktisk.» Jeg er opptatt av at vi i alle fall i noen situasjoner forsøker å inkludere alle.

At frekke Rolness mener dette blir en uforståelig uttalelse fra en filosof, er ganske tåpelig. For det er ikke vanskelig å forstå i sammenhengen kommentaren kom. Vi fiser ikke, vi raper ikke, vi opptrer kort sagt med folkeskikk. Folkeskikk handler om å ta hensyn.

Og dersom vi inviterer til alkoholfritt julebord, tar vi hensyn - til dem som ikke drikker. På den annen side er det ikke hensynsløst å ikke invitere, ei heller å fise i det gode selskap. Djengis Khan var hensynsløs, en voldtekt er hensynsløs. For det handler om å skade. Det gjør ikke en fis. Det er forskjell på hensynsløshet og å ikke ta hensyn. Det skjønte ikke Rolness.

- Hvordan da?

- Det å spre lukt i sosiale sammenhenger, er å ikke ta hensyn. Må man slippe ut noe, går man ut. Det er det 99 prosent faktisk gjør. Vi tar hensyn til gjestene våre. Vi kan også velge å ta hensyn til den som mener at bare det å være i nærheten av alkohol er veien til evig fortapelse. Den personen vil nok oppleve alkohol som mer alvorlig enn en fis. Begge deler er faktisk ufarlig. Men hvis noen tror de kan havne i helvete bare fordi de er i nærheten av alkohol, har vi en utfordring: Skal vi ta hensyn til det eller ikke? Invitere eller ikke invitere?

- Hva synes du reaksjonene på forslaget ditt sier om oss?

- Det virker som en del får abstinenssymptomer bare vi snakker om å redusere alkoholbruken i sosiale sammenhenger. Men jeg er ikke blind for rusens positive effekter. Den har en viktig sosial funksjon. Kanskje kunne hasj- og khat-liberalisering gi oss noen nye ruserfaringer? Men jeg vil heller ikke røyke hasj eller tygge khat for å bedre integrasjonen.

- Blir det hasj eller khat på instituttets julebord?

- Det er neppe aktuelt. Vi har ikke så mange med jemenittisk eller somalisk bakgrunn i staben, så det ville vel være litt for tidlig.