Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mange nye gyldendøler

Debutantene setter sitt preg på Gyldendals høstliste, det samme gjør single kvinner. Men vi får også løsningen på Staalesens århundre-mysterium samt nytt fra andre etablerte forfattere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett av høstens Gyldendal-høydepunkter er Espen Haavardsholms biografi om Johan Borgen. Jan Erik Volds bok om Gunvor Hofmo, «Mørkets sangerske», beskrives av forlaget som «en biografisk skisse over hennes liv.»

Veum løser mysteriet

Knut Faldbakkens 23. roman kommer i slutten av september. «Frøken Snehvit» utspiller seg i etterkrigstida, i forfatterens egen barndom. Og Herbjørg Wassmos gir ut sin første roman på tre år, «Det syvende møte». Morten Harry Olsen og Bente Pedersen kommer også med romaner.

En annen roman det er knyttet store forventninger til, er «1999. Aftensang». Denne avslutningen på Gunnar Staalesens århundre-trilogi fra Bergen bringer løsningen på mordgåten, og det er ingen ringere enn forfatterens gamle krimhelt Varg Veum som står for oppklaringen.

Klassikere og debutanter

For første gang vil Hamsuns samlede verker komme i pocket. Gyldendal hedrer også Sigurd Hoels tradisjonsrike «Den gule serie» ved å gi ut de ti mest berømte i pocket. I monografi-serien Ariadne har Elisabeth Aasen skrevet om Marguerite Duras, blant annet kjent for romanen «Elskeren» fra Indokina.

I oktober kommer lyrikk-antologiene «Jentedikt» og «Korte dikt». Et annet spennende lyrikk-bekjentskap er italieneren Tonino Guerra, med sine konkrete, hverdagslige tekster gjendiktet av Unn Falkeid.

Debutantene dominerer Gyldendals høstliste, som ble presentert i dag. I tillegg til åtte forfattere som får utgitt sin første bok, slipper ti nye stemmer til i antologien «Postboks 6860». Antologien har sitt utspring i Gyldendals debutantseminar, som resulterte i arbeidsstipend og bokutgivelse for noen av deltakerne.

Fotball og single damer

Morgenblad-signaturen Scruella deVille er også bokdebutant med den megetsigende tittelen «Single». Magasinet-journalistene Hallgeir Opedal og Joachim Førsunds «11» går engelsk fotball nærmere etter i sømmene. «@nett» er skrevet av TV2-journalisten Gunnar Stavrum, og tar for seg internett-selskapenes eventyrlige økonomiske vekst.

Tyngden av oversatt litteratur har Gyldendal valgt å legge til våren. Men i høst kommer to bøker av danske Hanne-Vibeke Holst, med København-kvinnen Therese Skårup i hovedrollen i «Thereses tilstand» og «Det virkelige liv».

Therese forsøker å sjonglere komponentene menn, morsrolle og karriere i livet sitt, og bøkene har solgt i over 200 000 eksemplarer i Danmark. Henning Mankell kommer dessuten med sin siste Kurt Wallander-roman.