DEBATT

Helse:

Mange pasienter «for friske» til sykehusene og mange sendes «for syke» tilbake til kommunene

Dagens helsepolitikk har nok bredere støtte i befolkningen enn hva en skulle trodd.

BEDRE SAMHANDLING: Mange pasienter kommer «for friske» til sykehusene og mange sendes «for syke» tilbake til kommunene, skriver artikkeforfatteren. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
BEDRE SAMHANDLING: Mange pasienter kommer «for friske» til sykehusene og mange sendes «for syke» tilbake til kommunene, skriver artikkeforfatteren. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Todeling: En halv million nordmenn har privat helseforsikring. Flere betaler fra egen lomme for livsforlengende medikamenter det offentlige har sagt nei til. Den offentlige helsetjenesten er under press. De blåblå svarer med økt individuell valgfrihet i et system med både offentlige og private aktører. De rødgrønne vil på sin side begrense de privates rolle. De ønsker å styre midlene mot prioriterte områder gjennom en styrking av de offentlige sykehusene. Ingen av dem vil bruke vesentlig mer penger.

Styring og finansiering: Tror man helseforetakene er roten til alt vondt må man se andre steder enn til Høyre og Arbeiderpartiet. Ingen regjering vil uansett avskaffe foretaksmodellen. I dag følger pengene pasienten. Det motiverer til aktivitet, men også til å tenke lønnsomhet, for legen, for avdelingen eller for sykehuset. Mener man stykkpris er bra kan man trygt gi dagens regjering fire nye år. Vil man redusere bruken av økonomiske insentiver kan man stemme rød-grønt.

Tillit: Stemningen mellom arbeidsgivere og arbeidstakere er dårlig. Helsepersonell snakker om en tillitskrise. Evnen til å kommunisere kan av og til synes omvendt proporsjonal med antall kommunikasjonssjefer. Hvilket ansvar politikerne tar og hvilken rolle de vil ta for å bedre klimaet er vanskelig å få øye på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer