BEDRE SAMHANDLING: Mange pasienter kommer «for friske» til sykehusene og mange sendes «for syke» tilbake til kommunene, skriver artikkeforfatteren. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
BEDRE SAMHANDLING: Mange pasienter kommer «for friske» til sykehusene og mange sendes «for syke» tilbake til kommunene, skriver artikkeforfatteren. Foto: Tore Meek / NTB ScanpixVis mer

Helse:

Mange pasienter «for friske» til sykehusene og mange sendes «for syke» tilbake til kommunene

Dagens helsepolitikk har nok bredere støtte i befolkningen enn hva en skulle trodd.

Meninger

Todeling: En halv million nordmenn har privat helseforsikring. Flere betaler fra egen lomme for livsforlengende medikamenter det offentlige har sagt nei til. Den offentlige helsetjenesten er under press. De blåblå svarer med økt individuell valgfrihet i et system med både offentlige og private aktører. De rødgrønne vil på sin side begrense de privates rolle. De ønsker å styre midlene mot prioriterte områder gjennom en styrking av de offentlige sykehusene. Ingen av dem vil bruke vesentlig mer penger.

Styring og finansiering: Tror man helseforetakene er roten til alt vondt må man se andre steder enn til Høyre og Arbeiderpartiet. Ingen regjering vil uansett avskaffe foretaksmodellen. I dag følger pengene pasienten. Det motiverer til aktivitet, men også til å tenke lønnsomhet, for legen, for avdelingen eller for sykehuset. Mener man stykkpris er bra kan man trygt gi dagens regjering fire nye år. Vil man redusere bruken av økonomiske insentiver kan man stemme rød-grønt.

Tillit: Stemningen mellom arbeidsgivere og arbeidstakere er dårlig. Helsepersonell snakker om en tillitskrise. Evnen til å kommunisere kan av og til synes omvendt proporsjonal med antall kommunikasjonssjefer. Hvilket ansvar politikerne tar og hvilken rolle de vil ta for å bedre klimaet er vanskelig å få øye på.

Samhandling: Mange pasienter kommer «for friske» til sykehusene og mange sendes «for syke» tilbake til kommunene. Delt ansvar og delt økonomi mellom stat og kommune utfordrer evnen til å samarbeide og samhandle. Én løsning kan være integrerte modeller hvor ansvaret for alle helsetjenester plasseres under ett tak. Arbeiderpartiet foreslår avgrensede forsøk med felles ansvar og felles budsjetter. De øvrige partiene har så langt avvist dette.

Det er likevel ikke på helseområdet vi ser de store oppgjørene i valgkampen. Et nyetablert Helseparti er knapt synlig. Dagens helsepolitikk har nok bredere støtte i befolkningen enn hva Twitter av og til kan forlede oss til å tro.