KOMMENTARER

Fiktive reiseregninger:

Mange reiseregninger små, ble en stor stinkende elv

Men det er faktisk ikke de fiktive reiseregningene som provoserer meg mest. Det er den arrogante bortforklaringen.

På tur: Stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) har trolig jukset med reiseregninger. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
På tur: Stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) har trolig jukset med reiseregninger. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Hege Haukeland Liadal, har ifølge Aftenposten skrevet reiseregninger for en rekke turer hun aldri har vært på.

Mens hun egentlig har vært på ferie i Østerrike, på hytta, hjemme i Haugesund eller på Beyoncé-konsert i København, har hun fakturert Stortinget for ikke-eksisterende fabrikkbesøk, strandrydding, befaring i lakseelver, møte med kreftforeningen og «næringsmøter.»

For kjøregodtgjørelse, diett, ferjebilletter, og kostgodtgjørelse har det tikket inn noen tusen her og der på Liadals konto. De mange bekker små utgjør til sammen over 60 000 kroner i en stinkende elv av tillitsbrudd og det som unektelig ser ut som juks.

Liadal sier selv at hun har levert inn reiseregningene fordi mange av turene har «stått i kalenderen.» Men innsyn i kalenderen får vi ikke.

Lidal sier at systemet for reiseregninger er komplisert. Tydeligvis så vanskelig og forvirrende at hun har beskrevet, tidvis ganske detaljert, hendelser som aldri har funnet sted. Som møter med fagbevegelsen.

Lidal forklarer Aftenpostens grove avsløringer slik på Facebook: «Jeg har oppdaget feil, og det beklager jeg. Det er jeg lei meg for, og i tråd med at jeg har tatt kontakt med reisekontoret og oppklart der det har oppstått feil, betaler jeg det tilbake. Jeg skal være nøye framover og legger meg helt flat»

Jeg tviler ikke et sekund på at Liadal er lei seg for situasjonen hun befinner seg i. Det er vanskelig å se for seg hvordan hun skal gjenreise tilliten til både velgere og i partiet etter dette.

Men jeg klarer ikke la være å hisse meg litt opp over at hun skriver at hun skal være nøye framover. Det er nemlig det det framstår som at hun har vært: Svært grundig i føringen av fiktive reiseregninger.

Alle kan gjøre feil, og reiseregningssystemer kan tidvis være fryktelig byråkratisk, tidkrevende og irriterende. Men det er ikke troverdig at man har så lite kontroll på egen geografisk lokasjon som Liadal påstår at hun har.

Det er hektisk å være folkevalgt på Stortinget, men ikke så hektisk at du forveksler topptur i Bad Gastein i Østerrike med en kjøretur fra Haugesund til Oslo.

Sammen med millionlønna Liadal mottar for å være folkevalgt fra Rogaland på Stortinget, har falske reiseregningspenger utgjort en ekstra «inntekt» som tilsvarer to månedslønner for en kokk med åtte års arbeidserfaring. Liadal har også, ifølge Aftenposten, fått utbetalt 226.245 kroner i kostgodtgjørelse siden januar 2017. Klart mest av alle landets stortingspolitikere.

Det er penger som stammer fra skatten som kokken og landets øvrige arbeidstakere har betalt inn. Penger fra en budsjettpost vi stiller opp med for å sørge for at stortingsrepresentanter kan oppfylle den demokratiske funksjonen de er valgt til. Ikke private ferier. Ikke turer på hytta. Ikke for å være hjemme.

Aftenposten har tidligere avslørt kreativ reiseregningsvirksomhet fra Frp-politikeren Helge André Njåstad, samt reiseregningsjuks som har fått hans partikollega Mazyar Keshvari siktet for bedrageri.

Helt siden den første avsløringen har jeg hatt et håp om at det bare gjaldt noen råtne epler i den store floraen av folkevalgte. Men for hver sak som graves fram blir jeg stadig mer bekymret. Er de folkevalgte så langt unna folket at de ser seg berettiget til slik raushet med sin egen lommebok?

Liadal sier at «Jeg har oppdaget feil, det beklager jeg.» Men heller ikke det er helt sant. Aftenposten har oppdaget feil, ikke Liadal. Hadde ikke avisa brukt store ressurser på å gjennomgå hennes reiseregninger, er det lite trolig at offentligheten ville fått vite om det.

Jeg klarer ikke se for meg hvordan Liadal kan få en myk landing etter dette. Men desto lenger hun velger å legge selv «halvflat» på denne måten, jo hardere vil hun treffe bakken til slutt. Si hva du vil om Keshvaris juks, men han sa i alle fall dette da han ble avslørt:

«Det smerter meg stort at jeg gjennom mine gale handlinger har satt min familie, kolleger og vervet som stortingsrepresentant i forlegenhet og ikke vist meg tilliten jeg har fått verdig.»

I politiske kretser prater man ofte om hvordan Frp har latt seg inspirere av Arbeiderpartiet-kjempen Einar Gerhardsens bok «Tillitsmannen.» I dette tilfellet bør Liadal lære av Keshvari.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer