- Mange sier at Emma er tøff som tør å vise fram hverdagen sin på tv

«Født i feil kropp»-Emma og familien hylles etter tv-debut.

TAKKES FOR ÅPENHETEN: Emma Ellingsen deler sin historie om hvordan hun gikk fra å være Tobias til Emma, i TV 2-dokumentaren «Født i feil kropp» som hadde premiere i går.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TAKKES FOR ÅPENHETEN: Emma Ellingsen deler sin historie om hvordan hun gikk fra å være Tobias til Emma, i TV 2-dokumentaren «Født i feil kropp» som hadde premiere i går. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

(Dagbladet): 638 000 seere så første episode av den mye omtalte TV 2-dokumentaren «Født i feil kropp» som hadde premiere mandag kveld. Det er høye seertall for en dokumentarserie.  

Med en andel på 41 prosent, ga serien — sammen med «Idol»-premieren som hadde 495 000 seere — TV 2 en god start på høstsesongen.

- Helt fantastisk Dagbladets reportasje på lørdag om Emma Ellingsen (12) som ble født som Tobias, er også blitt spesielt mye lest og delt på Facebook.   - I helga var det vilt, ja, det tok helt av. Det var nesten ikke til å tro hvor mange som delte saken vår på Facebook. Vi har utelukket fått positiv respons på reportasjen i Dagbladet og på programmet, fra alt fra venner og kollegaer på jobben, til bekjente og folk på gata, forteller Tina Ellingsen, som er moren til Emma.     Født som Tobias Emma er tvilling med Truls (12). Hun er født som biologisk gutt og het Tobias. Truls har alltid vært mye større og kraftigere. Tvillingene var fra første stund veldig forskjellige.   12-åringen, som straks fyller 13 år, forteller at hun helt siden toårsalderen har følt seg som ei jente, likt typiske jenteting og hatt mange venninner. I tre år har hun vært Emma.

I reportasjen fortalte Emma og foreldrene hennes om prosessen som har vært styrt av Emma selv, med foreldrene som støttespillere.   Tina Ellingsen sier at det er fantastisk at et program som har som hensikt å skape mer åpenhet og forståelse, når ut til så mange.   Gråt i telefonen - Hva sier de som kommer med positiv respons?   - Mange sier at Emma er modig, at hun er veldig tøff som er som hun er og tør å vise fram hverdagen sin på tv. Mange sier også at det er flott at vi som voksne står åpent fram og forteller, og at det kommer fram at man ikke trenger å være voksen før man kan få hjelp, sier hun.

Også mange ukjente personer har ringt eller skrevet meldinger til familien, blant andre flere som selv aldri har våget å ta skrittet til å bli den de føler de er.

- En mann i 50-årene ringte og var veldig rørt. Han begynte faktisk å gråte. Han fortalte at han hadde kledd seg i kvinneklær i hemmelighet, at han hadde levd i skjul på en måte. Ja, han var så rørt over utviklingen med at også barn og tenåringer i dag kan få hjelp, forteller Tina Ellingsen.   Gikk og la seg Hovedpersonen tar det hele med stor ro, men Emma vil ikke bli intervjuet nå.

- Emma var mest opptatt av at hun begynte på ungdomsskolen i går. Da programmet ble sendt, gikk hun og la seg. For som hun sa, hun hadde jo sett det før. Emma er ganske lite preget av dette. Hun er seg selv, sier mamma Tina Ellingsen.

I det første programmet fikk seerne også møte Lisa Marie Oppedal (20), som var 17 år da hun fortalte foreldrene at hun ikke ville leve som gutt lenger. 

Det var sterke tv-øyeblikk da hun fortalte i dokumentaren om noen vanskelig ungdomsår, og da faren hennes, en typisk tøff mann, måtte tørke ei tåre og to.   Seerne fikk også bli kjent med André Tallås (31), som har vært André i seks år. Han er ferdig utredet på Rikshospitalet og har gjennomført alle kjønnskorrigerende operasjoner. André fortalte blant annet om forholdet til samboeren og deres to år gamle datter.   - «Født i feil kropp» er et viktig program som gir åpenhet og innsikt i en tematikk som er forholdsvis tabubelagt. Tilbakemeldingene etter gårsdagens program har vært mange og dette er et programserie som virkelig når fram til seerne. Det er vil selvsagt veldig godt fornøyd med sier TV 2s programdirektør Jarle Nakken en pressemelding.

Programmet sendes i totalt seks deler, og den andre episoden vises på TV 2 kommende mandag.

HYLLES: Emma Ellingsen og familien (bestående av tvillingbror Truls, storesøster Mia, mamma Tina og pappa Paal, roses etter deltakelsen i «Født i feil kropp». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HYLLES: Emma Ellingsen og familien (bestående av tvillingbror Truls, storesøster Mia, mamma Tina og pappa Paal, roses etter deltakelsen i «Født i feil kropp». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
TOBIAS OG TRULS: I løpet av tvillingparets første åtte-ni leveår, var de Tobias og Truls. I dag er de Emma og Truls.  Foto: Privat.
TOBIAS OG TRULS: I løpet av tvillingparets første åtte-ni leveår, var de Tobias og Truls. I dag er de Emma og Truls. Foto: Privat. Vis mer