Mange tapere i Grand Prix Jr.

BARN OG MUSIKK: Den nordiske utgaven av Melodi Grand Prix Junior ble arrangert i helga. Ni artister/band i alderen ni til femten år fra Sverige, Danmark og Norge deltok. Det er en mild form for konkurranse arrangøren Sveriges Television (SVT), Danmarks Radio (DR) og Norsk rikskringkasting (NRK) har lagt opp til. Tre fra hvert av landene gikk videre til Superfinalen, utover det blir ingen stemplet som tapere. Men taperne er likevel mange, både blant deltakerne og tv-seerne.Det grenser til det meningsløse å la niåringer konkurrere med 15-åringer.Klarer ikke arrangøren å se den ubalansen?

NOK EN GANG var vi vitne til et MGP Jr. som verken fungerte som sang- og musikkonkurranse eller fair tv-underholdning. Når man lar yndige barn fra småskolen konkurrere i sang og musikk med tenåringer i tiendeklasse, blir det meste galt. Når ser man det ellers? Tenk deg å la håndball- eller fotballjenter 97 (født 1997) spille i serien eller i en cup mot tilsvarende jenter 91. Eller la en fjerdeklasseelev ta eksamen for tiendeklassen. Innenfor denne aldersgruppa er det himmelropende forskjeller i modenhet, intellektuelt nivå og kunstneriske ferdigheter.

MEN LIKE FULLT velger Nordens største underholdere å lage noe så talentmessig og underholdningsmessig dødfødte greier som barnas Grand Prix. Og slik burde det ikke være. For det er ikke ideen om et MGP Jr. jeg vil til livs, men hvordan SVT, DR og NRK totalt feilvurderer publikum og barns utviklingstrinn. For jo visst var Drops-jentene søte og fotballsangeren Ole Runar sjarmerende, men den fem-seks år eldre tenåringen Sondre hadde jo en sang som ligger flere divisjoner over de nevnte småbarnas bidrag.

NÅR VI SER hvem som vant, uten at det er mitt poeng, så var det nettopp en ungdomslåt - skrevet og framført av danske SEB. I likhet med Sondres melodi hadde SEB en moden låt, en akseptabel smårufsete rocker som kunne forsvart sin plass på en Bryan Adams-plate. Mens småbarnas sanger bare var søte - fordi de selv er så søte.Derfor: Arrangøren bør heller lage et seriøst ungdomsalternativ for barn i alderen 13/14- 17 år.Og hvis de vil, lag et barne-tv-alternativ for småskolen.