SOVNET STILLE INN: Forfatter Margit Sandemo ble 94 år gammel. Hun gikk bort lørdag 1. september. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SOVNET STILLE INN: Forfatter Margit Sandemo ble 94 år gammel. Hun gikk bort lørdag 1. september. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Margit Sandemo (1924-2018):

- Mange tror Sandemo-familien er søkkrike, men det er vi ikke

Forfatter Margit Sandemo elsket å spandere på andre, forteller sønnen.

Lørdag sovnet den folkekjære forfatteren Margit Sandemo (94) stille inn i sitt hjem i Sverige. I tillegg til en svært innholdsrik litterær katalog, etterlater hun seg to sønner, sju barnebarn og ti oldebarn.

Sønnen Henrik Sandemo (72) er tydelig på hva han mener er morens viktigste bidrag gjennom et langt og innholdsrikt liv.

- Med bøkene sine har hun lært veldig mange ungdommer å bli glade i å lese. Hun har inspirert folk og underholdt dem, forteller han til Dagbladet.

- Hun var en annerledes mamma, og ga oss en spennende oppvekst. Det var alltid veldig interessant å besøke henne. Hun var ikke så flink til å lage niste til oss, husker jeg, men hun tok det igjen med så mye annet. Med humor, eventyr og fortellinger. Det holdt oss i gang hele tida, fortsetter Henrik Sandemo.

Kondolanser fra venner, bekjente og lesere har begynt å strømme inn, opplyser sønnen. Margit Sandemo opparbeidet seg en stor fanskare, og nøt suksessen.

- Hun likte rampelyset, og elsket å opptre. Mor tok aldri fem øre for å stille opp på noe, sier han.

Enorm suksess

Kvinnen bak de 47 bøkene i romanserien «Sagaen om Isfolket», står igjen som en av tidenes mestselgende norske forfattere med over 37 millioner solgte bøker, fordelt på om lag 200 titler.

«Sagaen om Isfolket» ble utgitt parallelt i Norge, Sverige, Danmark og Island. Den ble også utgitt i Tyskland, Ungarn, Polen og Sri Lanka, ifølge Store norske leksikon (SNL).

Sandemo debuterte som forfatter i en alder av 40 år, etter at serien «De tre frierne» ble trykket i Norsk Ukeblad 1964. Historiene til Sandemo frekventerte deretter norske ukeblader som Hjemmet og Allers i mange år før hun i 1980 ble kontaktet av forlaget Bladkompaniet, skriver SNL. I 1982 kom første bok i «Sagaen om Isfolket», kalt «Trollbundet». Resten er nordisk populærkulturhistorie.

1994: Margit Sandemo fotografert på 70 års-dagen hjemme i Valdres. Foto: NTB Scanpix
1994: Margit Sandemo fotografert på 70 års-dagen hjemme i Valdres. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I et intervju med Dagbladet fra 2015, fortalte Sandemo om de økonomiske sidene av forfatterskapet.

- Pengene er borte. Første året betalte jeg 80 prosent skatt. Da jeg bodde i Valdres, forklarte Sandemo og fortsatte:

- De brant i lomma, og jeg har ikke gjort en eneste forretning som har lønt seg. Jeg kjøper hus som en gal, og selger dem med tap. Jeg ville bli berømt, ikke rik. Og så ble jeg rik, men nå er jeg fattig igjen.

Reiste til Island

Ifølge Henrik Sandemo elsket hun å spandere på folk.

- Hun tok med venner, kjente og familie på reiser. Å spandere turer på andre var en av hennes gleder. Mange tror at vi er søkkrike i familien, men det er vi ikke.

Island var favorittreisemålet, sier han.

- Mor var veldig glad i Island, og mye av handlingen i «Isfolket»-serien og «Heksemesteren» er inspirert av de mange turene dit.

POPULÆR: Margit Sandemo solgte millioner av bøker verden over. Foto: Hampus Lundgren / Dagbladet
POPULÆR: Margit Sandemo solgte millioner av bøker verden over. Foto: Hampus Lundgren / Dagbladet Vis mer

- Hvordan var det å vokse opp med en så berømt mor?

- Det var gøy, og hun fortjente berømmelsen. Det kunne bli mye publisitet til tider. Jeg husker det som litt tungt da hun pratet om de vonde opplevelsene i barndommen, men hun ville ut med det og vi støttet henne, sier sønnen.

Margit Sandemo har vært åpen om at hun var offer for flere voldtekter som barn og ung. Selv hevdet hun at hun tok livet av en mann som forsøkte å forgripe seg på henne. Hun skal ha slått han i hodet med en stein.

- Jeg var 60 år da jeg endelig fortalte det til en god venn. Det var veldig tungt, sa hun til Dagbladet i 2015.

PRODUKTIV: Skrivemaskinen var verktøyet til Margit Sandemo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PRODUKTIV: Skrivemaskinen var verktøyet til Margit Sandemo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vil spre asken

Etter eget ønske blir det ingen bisettelse for forfatteren. Isteden blir det en askespredning-seremoni ved hytta i Grunke i Valdres. På samme sted som det var askespredning for hennes kjære mann Asbjørn for 19 år siden, opplyste familien i lørdagens pressemelding.

Margit Sandemo var selv tydelig på at hun ikke ønsket å ligge i en grav. Overfor Dagbladet fortalte hun følgende om sitt syn på døden:

- Jeg har vært heldig og hatt et vidunderlig liv. Bellman synger: «Drik Ud Dit Glas, Se Døden På Dig Venter». Jeg er ikke redd for døden. Nei, ikke i det hele tatt. Det hadde vært morsomt å leve og se hvordan det går, men de dør, mine venner. Jeg vet ikke om jeg har lyst til å bli 102 år.

- Når jeg er borte vil jeg at asken min skal spres for vinden i Valdres, på samme sted som vi spredte Asbjørns. Jeg har sagt det til mine barn: Den som legger meg i en grav, skal jeg komme tilbake å spøke for.