Mange ubehagelige sannheter

Al Gores apokalyptiske påstander er misledende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILMEN USAS tidligere visepresident Al Gore har laget om global oppvarming, er full av følelsesladede og provoserende bilder, men fattig på rasjonelle argumenter. Det er synd, ettersom temaet er så viktig.

En ubehagelig sannhet har tre poenger: Global oppvarming er en realitet, den får katastrofale følger, å forsøke å unngå dette bør være vår høyeste prioritet. Dessverre for filmmakeren er bare det første utsagnet riktig.

Samtidig som det godt å se Gore trosse en trend i et land der mange innflytelsesrike mennesker nekter for at global oppvarming finner sted, er mange av hans apokalyptiske spådommer svært misledende. Men den største feilen han gjør, er å antyde at menneskeheten har en plikt til å gjøre noe med klimaendringene fordi vi innser at vi har et problem. Til å komme fra en garvet politiker, virker dette overraskende naivt eller til og med uoppriktig.

Vi kjenner til mange enorme globale problemer vi enkelt kan løse. Sykdommer som kan forhindres, for eksempel H IV, diaré og malaria, tar 15 millioner liv hvert år - det tilsvarer omtrent befolkningen i Florida. Underernæring og feilernæring rammer mer enn halvparten av verdens befolkning. Åtte hundre millioner mennesker får ikke grunnleggende skolegang. En milliard mennesker har ikke rent drikkevann. Hvorfor skal det å stanse klimaendringene være vår høyeste prioritet? Gores forsøk på et svar holder ikke vann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer