Du leser nå Dagbladet Pluss

Mange ungdommer får en tragisk død i hennes nye bok

Ondskapen lurer i idyllisk småby.

FRODIG OG VILT: Finlandssvenskene har påfallende mange gode romanforfattere. Monika Fagerholm har vunnet et stort publikum også i Norge.  Foto: Truls Brekke/Dagbladet
FRODIG OG VILT: Finlandssvenskene har påfallende mange gode romanforfattere. Monika Fagerholm har vunnet et stort publikum også i Norge. Foto: Truls Brekke/DagbladetVis mer

ANMELDELSE: Finlandssvenskene har påfallende mange virkelig gode romanforfattere. Monika Fagerholm regnes som en av dem. Etter at hun i 1994 slo gjennom med «Vidunderlige kvinner ved vann», har hun vært nominert til Nordisk råds pris tre ganger.

I fjor fikk hun Augustprisen for «Den amerikanske jenta». Det var en Twin Peaks-aktig fortelling om betente tenåringsskjebner og tragisk død.

Den boka ble vel overbefolket og assosiasjonsrik for min smak. Det gjelder også hennes siste utgivelse «Lola oppned», som både i form og innhold har paralleller til «Den amerikanske jenta».

Tragisk død

Den nokså kryptiske tittelen henspeiler på filledukka Lola, eid av den manipulerende rullestolbrukeren Anita. Hun svinner hen i en mystisk muskelsykdom, og er blant de mange ungdommene som får en tragisk død i denne boka, som er lagt til den idylliske lille svenske kystbyen Flatnäs.