Håvard Lilleheie

- Mange var skeptiske til meg

Håvard Lilleheie likte skamløsheten i det omstridte programmet «Manshow». Fascinasjonen for skamløshet var også det som fikk han inn i barne-tv.

BARNEBOK: Håvard Lilleheie er aktuell med barnebok. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BARNEBOK: Håvard Lilleheie er aktuell med barnebok. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

I 2005 ble han tatt for råkjøring og fikk en fengselsdom på 18 dager. Fra 2006 til 2009 ledet Håvard Lilleheie «Manshow» på TV 2 Zebra. Et program som ble kjent for rølpete stil og ble omstridt for sin grove, seksualiserte humor.

Spol et tiår fram i tid, og komikeren som tidligere var kjent for store overskrifter og mannssjåvinisme, har gjort helomvending. I desember er han aktuell med barnesitatboka «Store tanker fra små hoder», han er å se som Daidalos i barne-tv-programmet «Labyrint» på NRK Super, spiller i barnejulefilmen «Brillebjørn feirer jul» og er i år igjen å se som vaktmesteren i NRKs nye klassiker av en barnejulekalender, «Snøfall».

– Ja, hva skjedde med «Manshow»-Håvard? De åra der var litt av ei tid. Det var «the hard years», sier Lilleheie til Dagbladet og ser tankefullt ut av vinduene på Java kafé på St. Hanshaugen i Oslo, ikke langt fra der 47-åringen bor.

– Fengselsdommen kom etter at jeg kjørte altfor for fort på natta i en tunnel. Jeg fikk en tilståelsesdom på 14 dager, og gikk videre. Det var ikke en stor del av livet mitt tidsmessig, sier han.

«Manshow» som han ledet med sidekick Morten Ramm var derimot en stor del av livet.

– «Manshow» hadde en skamløshet og lekenhet ved seg som jeg var, og fortsatt er, glad i. Men vi lagde seks sesonger, og det er ganske mye. Det er ikke så gøy hvis middelaldrende menn leder et sånt program, det krever ungdommelig lekenhet, sier Lilleheie om programmet som ble kjent for alt fra penismåling til nakenbryting. Han tror ikke programmet ville stått seg i dag.

– Vi anså sexismen som ironisk og tulla med hvordan menn kan være. Men slik ting blir tatt i dag, tror jeg ikke man kunne sendt «Manshow».

Lilleheie tenker seg lenge om – igjen.

– All humor lages for den verden du lever i akkurat nå, og på den tiden synes vi helt oppriktig at det vi lagde var gøy. I dag finnes det enda hardere og mer utleverende ting på podkast, men ingen kanal ville nok vedkjenne seg et sånt program. At verden forandrer seg, er helt greit.

SKEPTISKE: Håvard Lillheie tror mange var skeptiske til han i NRK, men det var det ingen som sa til ham. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SKEPTISKE: Håvard Lillheie tror mange var skeptiske til han i NRK, men det var det ingen som sa til ham. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Tilfeldig i NRK

47-åringen trekker flere ganger fram at han likte skamløsheten i «Manshow», og overraskende nok var det fascinasjon for skamløshet som også ble hans vei inn i barne-tv på NRK.

– Jeg begynte i NRK Super med å spille muppet i 6 sesonger av «Rodde og Kikkan» fra 2013. Jeg ble invitert på en audition og synes det hørtes veldig gøy ut å spille en fyr som var åpenbart narsissist, skamløs og hadde lav impulskontroll. Jeg tenkte med en gang at denne jobben skal jeg ha!

Etter to auditions fikk han rollen.

– Mange mente at «Manshow» kom til å stenge dører for meg seinere. Det var sikkert mange som var skeptiske til meg i NRK, men de sa det ikke til meg, og manusforfatter mente jeg passa. Heldigvis fikk jeg rollen, smiler han.

Veien fra «Rodde og Kikkan» gikk til «Snøfall», så til å gestalte skurken Daidalos i «Labyrint» – før han nå er aktuell med sin første bok, full av overraskende gullkorn fra barnemunn.

– Jeg har reist rundt på skoler og prata med unger om alle mulige tema. Alt fra verdenshistorie, samliv, kjærlighet og corona. Det var gøy og spennende å få barnas perspektiv, forteller Lilleheie.

Sitatbøker fra barn var noe han selv koste seg med som liten, og tanken om å forfatte en egen har ulmet i bevisstheten en stund.

– Det har vært kritikk mot sånne bøker, at de latterliggjør eller ler av barn. Men jeg tenkte at boka måtte kunne lages slik at vi er på lag med barna. Jeg ville også utforske hvordan barns måte å se ting på har forandra seg siden jeg var liten. Familiekonstellasjoner og toleranse har for eksempel endret seg mye.

JUL UTEN BARN: Håvard Lillheie sier det er kjedelig å feire jul uten sønnen Nils. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
JUL UTEN BARN: Håvard Lillheie sier det er kjedelig å feire jul uten sønnen Nils. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Jul uten sønnen

Lilleheies egen familiekonstellasjon er også annerledes enn normen var da han var liten. Etter at han ble skilt i 2014 bor sønnen Nils (10) annenhver uke hos han, og annenhver uke hos ekskona Anita Rennan (40) som nå er samboer med Eyvind Hellstrøm (71). Julaften i år er sønnen hos moren, mens Lilleheie skal til sine foreldre sammen med kjæresten, komiker Randi Liodden (31).

– Det er kjedeligere på julaften uten Nils, men det er kjedeligst for meg. Han har det fint uansett. Vi andre får klare oss. Og han får nok god mat, smiler Lilleheie.

Lilleheies beste råd til andre foreldre med delt foreldreansvar er nettopp å sette barnet i fokus.

– Det er barnet som er viktigst, deling går bra så lenge barnet har det bra, mener han.

KOMIKERPAR: Håvard Lilleheie og samboer Randi Liodden under Humorprisen 2020. Liodden vant pris for årets morsomste på internett. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
KOMIKERPAR: Håvard Lilleheie og samboer Randi Liodden under Humorprisen 2020. Liodden vant pris for årets morsomste på internett. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

Åpen om ADHD

I sommer fortalte Håvard Lilleheie i «Hjemme hos Kloppen» på TV 2 at han i voksen alder hadde fått diagnosen ADHD. Han fortalte også at han ikke vil ta ADHD-medisiner, men lever godt med diagnosen.

– Jeg er ikke hyperaktiv, men blir lett distrahert, sier han til Dagbladet, og lar blikket gli ut av vinduet og over gata.

– At jeg fikk en diagnose gir økt bevissthet rundt egen uro og overaktive hjerne. Det er bra på den måten at jeg vet hva det er. Men offentlige personer som forteller om utfordringer får ofte ufortjent mye skryt. Det var greit å fortelle om ADHD-en, men det gjør meg ikke spesielt modig, fortsetter han.

– Men om det at mange som står fram i offentligheten med diagnoser, kan gjøre noe med normaliseringen av utfordringer, er det fint. Vi har alle et eller annet. Vi er alle bare folk som forsøker å klare oss, mener han.

VAR MED I KOMPANI LAURITZEN: Her med Emil Solli-Tangen, Abiel Tesfai, Benedicte Izabell Ekeland, Desta Marie Beeder, Henrik Thodesen, Håvard Lilleheie, Lasse 'Lazz' Jensen, Lise Karlsnes, Marte Bratberg, Raymond Kvisvik, Siri Kristiansen, Vita Mashadi, Wanda Mashadi, Øyvind 'Vinni' Sauvik.
VAR MED I KOMPANI LAURITZEN: Her med Emil Solli-Tangen, Abiel Tesfai, Benedicte Izabell Ekeland, Desta Marie Beeder, Henrik Thodesen, Håvard Lilleheie, Lasse 'Lazz' Jensen, Lise Karlsnes, Marte Bratberg, Raymond Kvisvik, Siri Kristiansen, Vita Mashadi, Wanda Mashadi, Øyvind 'Vinni' Sauvik. Vis mer

En som ikke gir seg

Tidligere i 2020 fikk Lilleheie vist at han klarer mer enn han selv hadde trodd, som én av deltakerne i seersuksessen «Kompani Lauritzen» – programmet som fikk hele Norge benket foran skjermen rett etter at landet stengte ned.

– Jeg har vært på turer med Kristian og Dag Otto før, og det banale man lærer er at man orker mer enn man tror. Kroppen vender seg til å være i dritten. Og så kommer du i mål på en måte, selv om det ikke er så vakkert, smiler han.

– Jeg skjønte ganske fort på settet at programmet kom til å bli en suksess. Men at det ble så mye fokus på meg i de første episodene, skjønte jeg ikke da jeg var der. Men jeg spurte tv-psykologen om det etterpå, og hun sa: Du har åpenbare utfordringer med oppgavene, men prøver å få det til likevel. Jeg gir meg ikke, selv om jeg egentlig ikke tør noe. Det er fint hvis jeg kan være et bilde på ikke å gi seg.

Til neste år håper Lilleheie at NRK Super-programmet «Labyrint» kanskje finner veien til teaterscenen. Han ønsker også å skrive mer, og jobber med en barneroman sammen med manusforfatter Håkon Bast Mossige.

– Jeg har likt å skrive. Jeg liker å lage historier.

– Er ambisjonen å gå fra Manshow-Håvard til å bli «alle barnas Håvard»?

– Det var aldri et bevisst valg å begynne med barneunderholdning. Men jeg er veldig glad for at jeg endte i NRK Super. «Labyrint» er et knallsterkt konsept, og alt i NRK Super har så høy kvalitet. Om jeg blir «alle barnas Håvard», er det fordi jeg har laget noe barna liker. Hvis jeg klarer det, er det veldig gøy.

NAKENSKETSJER: Håvard Lilleheia ble blant annet kjent for nakensketsjer i Manshow. Foto: TV2
NAKENSKETSJER: Håvard Lilleheia ble blant annet kjent for nakensketsjer i Manshow. Foto: TV2 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer