Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mange vil lese realfag med ungene i vinterferien

Etter bestselgerlistene fra Mammutsalget å dømme.

POPULÆR MATTEBOK: Håvard Tjoras superbestselgende mattebok har også blitt en bestselger under Mammutsalget i år. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
POPULÆR MATTEBOK: Håvard Tjoras superbestselgende mattebok har også blitt en bestselger under Mammutsalget i år. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Med to dager igjen av årets største boksalg, Mammutsalget, kom i dag bestselgerlista fra salgets første uke.

Over 1100 titler er med på salget, og et bredt spekter av sjangre. Bestselgerlistene gir dermed en god pekepinn på hvilke bøker vi velger når vi kan få dem mye billigere enn vanlig.

Mange fagbøker for barn
Svaret er... mye av det samme som ellers. Helt øverst ligger den snart filmklare superbestselgeren til Jonas Jonasson, «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant». Under der to andre gjenganger fra boklistene, Victoria Hislops «Tråden» og Erik Bertrand Larssens «Bli best med mental trening».

Den mest tydelige forskjellen på Mammut-lista og de ordinære, ukentlige bestselgerlistene fra bokhandlene, er barnebøkene.

Vanligvis er de lite synlige på bestselgerlistene, men på Mammut-lista for papirbøker er hele åtte av tjue titler barnebøker.

Kagges realfagsbøker, «Mattemagi» av Håvard Tjora og «Fysikkmagi» av Andreas Wahl, er spesielt populære. De havner på 5. og 11. plass på Mammut-lista. Også faktabøker for mindre barn har solgt godt. Schibsteds småbarnsserie «Smarte små» har to bøker på Topp 20.

Voksne velger romaner
De voksne Mammut-kundene er imidlertid ikke like interesserte i fagbøker til seg selv. Nesten alle voksenbøkene på lista er romaner. Det samme gjelder e-boklista, som domineres fullstendig av skjønnlitteratur for voksne.

I år er første gangen Mammutsalget har inkludert e-bøker. 19 av 20 titler på e-boklista er voksenromaner, hvorav halvparten krim. En krimbok for barn, «Maltesergåten» av Jørn Lier Horst, har også fått plass på lista.

Lurer du på hva som er de beste kjøpene på Mammutsalget i år? Her er en liste med tips både til voksen- og barnebøker, fra Dagbladets litteraturmedarbeidere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!