INTERESSANT:  Saksofonist/komponist/storbandleder Christine Jensen - spennende nytt fra Canada. FOTO: JUSTIN TIME REC/MATHIEU RIVARD
INTERESSANT: Saksofonist/komponist/storbandleder Christine Jensen - spennende nytt fra Canada. FOTO: JUSTIN TIME REC/MATHIEU RIVARDVis mer

Mangefarget meloditime

Mats Eilertsen, Barbro Husdal Quintet og Christine Jensen Jazz Orchestra med godt nytt for melodiglade jazzlyttere.

ALBUM: Bassist/komponist Mats Eilertsens sterke kvartett fra 2009s «Radio Yonder» er utvidet til kvintett på den nye «SkyDive», der nykommeren er den raskt stigende finske pianokometen Alexi Tuomarila.

Tuomarila tar dermed nok en gang plass i et band sammen med sin landsmann, trommeslageren Olavi Louhivuori, slik tilfellet også er i bl a Tomasz Stanko Quintet og Ilmiliekki Quartet.

MATS EILERTSEN: Meloditime med superkvintett.
MATS EILERTSEN: Meloditime med superkvintett. Vis mer

Gitarist Thomas T. Dahl og saksofonist Tore Brunborg utgjør stadig Eilertsens øvrige reisefølge, og nok en gang er det kapellmesteren selv som har signert alle låtene.

FØRST og fremst er det melodikeren Eilertsen som slår ut i full blomst på «SkyDive». Ni sterke temaer utvikles i den utvidede klangpaletten med Tuomarilas akustiske og elektriske piano, og det er fullt mulig å oppfatte repertoaret som en suite.

«Treelines»

Christine Jensen Jazz Orchestra

5 1 6
Plateselskap:

Justin Time/Musikklosen

Se alle anmeldelser

Gjennom skiftende stemninger skinner Brunborgs saksofoner og Dahls gitarklanger med lød og glød. Tuomarila og Eilertsen selv er allestedsnærværende i toneveven, og også Louhivuoris spill er fullt av farger, spesielt når han er som mest aktiv på cymbalene.

Brunborg er den primære melodifortelleren og løser oppgaven på majestetisk vis. I likhet med de øvrige improviserer han nær melodien og dens ofte overraskende modulasjoner og akkordskifter.

BARBRO HUSDAL QUARTET:  Stillfarende perle fra Bergen.
BARBRO HUSDAL QUARTET: Stillfarende perle fra Bergen. Vis mer

Nettopp disse små vriene og den helhjertede musiseringen holder det hele på den riktige siden av «motstandsløst», et vesentlig trekk siden bandet til tider låter så overveldende rikt og heldekkende at selve lydbildet feier all motstand til side.

SANGER Barbro Husdal og pianist Carsten Dyngeland, begge kjent fra bl a bandet Made in Bergen, utga albumet «Cocoon» sammen med Sigurd Ulveseth (bass) og Frank Jakobsen (trommer) for 11 år siden. Nå er Husdal/Dyngeland albumaktuelle igjen, denne gang med «Chin of Gold» der James E. Lassen (fagott, shakuhachi, blikkfløyte) og Ole Amund Gjersvik (bass) utgjør resten av Barbro Husdal Quartet.

«Treelines»

Christine Jensen Jazz Orchestra

5 1 6
Plateselskap:

Justin Time/Musikklosen

Se alle anmeldelser

Med et knippe gode melodier og solid musikerhåndverk i alle ledd er «Chin of Gold» blitt ei plate som er lett å like. Husdal er spesielt god i lavtempostandarder («You Must Believe In Spring», «It Never Entered My Mind») og når hun synger Emily Dickinson og Stig Holmås' fine tekster til Dyngelands like fine originalmelodier, mens Lassens bidrag på uvanlige jazzinstrumenter som fagott, japansk bambusfløyte og irsk blikkfløyte gir musikken originale og kledelige klangfarger.

Rutinerte Dyngeland og Gjersvik swinger i både komp og kor og løser sine harmoniske oppgaver med samme sikre hånd som de fikser rytmikk og driv på dette svært tiltalende albumet.

CHRISTINE JENSEN JAZZ ORCHESTRA: Kanadisk storband i ekkoet av Maria Schneider.
CHRISTINE JENSEN JAZZ ORCHESTRA: Kanadisk storband i ekkoet av Maria Schneider. Vis mer

FRA Montreal, Canada, kommer Christine Jensen Jazz Orchestras «Treelines», ei storbandplate som har fått godord og utmerkelser med seg på veien ut i verden. Saksofonist og komponist Christine Jensen leder et band som teller noen av Canadas ledende jazzmusikere og klinger deretter: Friskt og presist uten å virke robotaktig og rutinedrevet.

Både som komponist og arrangør kan Christine Jensen minne om sin amerikanske kollega Maria Schneider, men ikke mer enn at hun står støtt og overveiende melodibasert på egne bein.

«Treelines»

Christine Jensen Jazz Orchestra

5 1 6
Plateselskap:

Justin Time/Musikklosen

Se alle anmeldelser

Hun får briljant og lyrisk vakker soliststøtte av flere, blant andre sin New York-baserte søster Ingrid Jensen (framtredende solist også med nevnte Schneider) som her bekrefter at hun er i ferd med å bli en av de mest hørverdige trompeterne i dagens jazz. Ei interessant plate, også for oss som er smått bortskjemt med opptil flere store og nyskapende norske ensembler.