Mangel på dannelse

Det ville vært utenkelig at en programleder i et norsk fjernsynsprogram hadde sagt til Gro Harlem Brundtland: - Nå skal du lære å gå. Nå skal du lære å snakke. Kom ikke tilbake før du fikser det.

Det ville vært utenkelig at en programleder i et norsk fjernsynsprogram hadde sagt til Gro Harlem Brundtland: - Nå skal du lære å gå. Nå skal du lære å snakke. Kom ikke tilbake før du fikser det. Det ville vært enda mer utenkelig hvis det hadde vært snakk om en Bratteli eller Gerhardsen.

Men nå skjer det. Synnøve Svabø sendte Thorbjørn Jagland av scenen med akkurat denne uærbødige avskjedshilsen. Man kan spørre om slikt skjer fordi Jagland med sin væremåte inviterer til det, eller om Synnøve Svabø totalt mangler den respekt en journalist skal ha overfor sine intervjuobjekter, enten de kommer fra rennesteinen eller maktens tinde.

Journalist

Synnøve Svabø er utdannet journalist, og vil i sitt nye program på TV 2 - TV 2000 - gjerne framstå som slik. I vaskeseddelen for programmet heter det: Et seriøst, men samtidig lekent show med skråblikk på det meste.

Synnøve Svabø respekterer ikke Jagland. Det var pinlig tydelig mens Ap-formannen var i studio, og enda tydeligere da hun seinere introduserte en annen gjest, Bellona-leder Frederic Hauge, med følgende ord: «I hvert program skal dere møte et menneske jeg har stor respekt for.» I denne sekvensen opptrådte hun helt annerledes, faktisk som en journalist. Hun stilte relevante spørsmål og hørte hva gjesten svarte.

Ikke tjent med

De kloke politiske observatører som advarer politikere mot stresskoffertkasting og liknende ablegøyer, har et stort poeng. I går ble det så smertefullt klart at Jagland aldri burde sagt ja til å gjeste Svabø. For det gir ikke poeng på meningsmålingene å bli karakterisert av programlederen som «Stortingets Donald Duck - vil så gjerne, men får det ikke til» og «alle står i kø for å sable deg ned», for så å bli dolket i ryggen som avskjedshilsen.

Bortsett fra denne alvorlige innvendingen, leverte Svabø et brukbart debutprogram. Det spørs hvor mange show vi tåler i fortsettelsen før vi går lei av hennes manierte mimikk og dronningaktige holdning overfor gjestene. Arne Hjeltnes fungerte som et rolig kontrapunkt med sin lune dvelen over den viktige historiske hending det var da potetgullet fikk paprikasmak.

Og Aslak Sira Myhre var befriende paneldeltaker i sekvensen om den såkalte branding - hvordan man bygger sitt image.