DEBATT

Debatt: Ruspolitikk

Mangel på kunnskap har aldri reddet liv

Det er på tide å erkjenne at informasjon om hvordan risiko minimeres, kan utgjøre forskjellen mellom liv og død for de som bruker rusmidler.

SKADEREDUSERING: Alt for lenge har strategien vært å for enhver pris hindre ungdom fra å bruke rusmidler, gjennom moralisering og skremselspropaganda. Det har gått på bekostning av skadereduserende informasjon, skriver innsenderen. Bilde fra opplysningskampanjen til rusopplysningen.no
SKADEREDUSERING: Alt for lenge har strategien vært å for enhver pris hindre ungdom fra å bruke rusmidler, gjennom moralisering og skremselspropaganda. Det har gått på bekostning av skadereduserende informasjon, skriver innsenderen. Bilde fra opplysningskampanjen til rusopplysningen.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Juvente og Ungdom Mot Narkotika (UMN) reagerer på Foreningen Tryggere Ruspolitikks (FTR) kampanje for nettsiden Rusopplysningen.no. Deres hovedargument baserer seg på en total vranglesing av plakatene, der det tross alt står at rusmidler er noe man i verste fall kan dø av.

Ønsker ikke Juvente og UNM at ungdom som uansett har bestemt seg for å innta rusmidler, har tilgang på potensielt livreddende informasjon? Eller er de så opptatt av å unngå at folk får et mer nøkternt og nyansert syn på rusmidler, at de er villige til å akseptere et par unødvendige dødsfall?

Tryggere Ungdom deler bekymringen for at ungdom bruker rusmidler, og mener det beste hadde vært om alle ventet til etter fylte 20 år. At alle følger en slik anbefaling, er derimot ingenting annet enn ønsketenkning, og kan dermed ikke legge føringene for hvordan vi snakker til ungdom om rusmidler.

Denne tilnærmingen til forebygging er helt i tråd med den strategien man lenge har hatt på seksuell helse-feltet. Der har vi skjønt at selv om vi ikke ønsker at barn skal ha sex, er det bedre at de har tilgang på prevensjonsmidler og vet hvordan smitte av seksuelt overførbare sykdommer kan unngås.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer