Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Solberg-regjeringen:

Mangel på orden i rekkene gjør regjeringsprosjektet sårbart

Enhver regjering tåler at enkelte departementer ikke fungerer helt optimalt, men to av Siv Jensens mislykkede statsråder har allerede skapt regjeringskriser.

Gjør endringer: Statsminister Erna Solberg bytter ut to statsråder. Her med finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grande under budsjettkonferanse på Statsministerens kontor.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Gjør endringer: Statsminister Erna Solberg bytter ut to statsråder. Her med finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grande under budsjettkonferanse på Statsministerens kontor. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En turbulent uke for regjeringen går mot slutten. Den startet med en dramatisk høring om rikets sikkerhet og beredskap i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, og avsluttes med at kongen i statsråd gir to av Frps politikere avskjed i nåde.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og olje- og energiminister Terje Søviknes takker i dag for seg. Landbruksminister Jon Georg Dale arver Solvik-Olsens plass, og blir trolig selv erstattet av Bård Hoksrud. Oljens nye talerør blir Kjell-Børge Freiberg, stortingsrepresentant for Frp fra Nordland.

Regjeringsfotografen har ikke gått mye arbeidsledig i Erna Solbergs tid som statsminister. Det siste året har det vært rokeringer annenhver måned. For tredje gang på fem år får vi en ny statsråd i både landbruksdepartementet og olje- og energidepartementet. Justisministerposten har vekslet hender enda oftere.

Det er ikke uvanlig at en regjering som går inn i sitt sjette år ved makta har gjennomgått noen utskiftninger. Det at Solvik-Olsen gir seg etter fem år som sjef for ett departement er forståelig.

Verre for Solberg er det at hele hennes regjeringsprosjekt er svært avhengig av Frps suksess med utnevnelsene. Enhver regjering tåler at enkelte departementer ikke fungerer helt optimalt, men to av Siv Jensens mislykkede statsråder har allerede skapt regjeringskriser. Mangel på orden i rekkene gjør regjeringsprosjektet sårbart.

Problemene er imidlertid selvskapt. Solberg har siden starten gitt Frps statsråder svært stort slingringsmonn. De fleste av dem har riktignok klart å utnytte en slik frihet under ansvar på en god måte. Den gamle og nye samferdselsministeren er gode eksempler på styringsdyktige Frp-statsråder.

Listhaug og Sandberg-fløyen av Frp har imidlertid vist seg å være mindre styringsdyktig enn nødvendig. Den ene etter den andre har forsvunnet ut av regjeringen.

Det at mye tyder på at arvestriden etter Siv Jensen kan bli en bitter kamp mellom de stadig mer ivrige høyrepopulistene og de styringsivrige moderate, gjør Frps posisjon som stødig regjeringsparti enda mer utsatt.

Hvis misnøyen med kompromissvillige Frp-statsråder blir stor nok hos de utstøtte populistene, kan det felle hele regjeringen. Det at Listhaugs største konkurrent til partiledervervet, Jon Georg Dale, nå rykker opp i divisjonene i departementshierarkiet gjør ikke den potensielle konflikten mindre betent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!