Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mangel på solidaritet

Ingress

Meninger

Solberg-regjeringen sender et alvorlig signal til resten av verden, når den nå foreslår å begrense antall kvoteflyktninger fra Syria til 500. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har bedt vestlige land, inkludert Norge, om å ta imot flere. Den rødgrønne regjeringen åpnet for å gi 1000 syrere opphold. De blåblå vil halvere antallet. Signalet til verden oser av norsk smålighet. Å definere slike internasjonale forpliktelser som snublesteiner vitner om ansvarsfraskrivelse og mangel på solidaritet.

Ferske rapporter fra hjelpeorganisasjoner har pekt på at Syrias naboland er i ferd med å knele under presset fra en stadig voksende flyktningstrøm fra Syria. Av de over seks millioner syrere som i løpet av den blodige borgerkrigen er drevet på flukt, befinner drøye to millioner seg i nabolandene Tyrkia, Libanon og Jordan. UNHCR anslår at bortimot 5000 syrere flykter over grensene hver dag. Et naboland som Jordan er så sprengt at folk blir avvist på grensen og i enkelte tilfeller sendt tilbake.

I regjeringens tilleggsproposisjon advares det om en kraftig økning i asylstrømmen til Norge. De oppdaterte prognosene viser at det kan ventes et gjennomsnittlig belegg i mottak på om lag 18900 beboere, heter det. Ifølge UDI er prognosene usikre. Tilstrømningen varierer fra uke til uke, og asylstrømmen kan snu raskt. Å foreslå å spare utgifter ved å halvere kvoten av overføringsflyktninger demonstrerer en uansvarlig mangel på raushet. Tyskland og Sverige har til sammenlikning tatt imot to tredeler av syrerne som har søkt tilflukt i Europa, og Tyskland har sagt seg villig til å åpne for ytterligere 5000 i løpet av de kommende månedene.

Ser man på forholdene i Syrias nærområder, blir proporsjonene enda mer groteske. I en av flyktningleirene i Jordan befinner det seg eksempelvis 120000 syrere. At rike Norge bare ser seg i stand til å ta imot 500 fra Syria, sender to mulige signaler til resten av verden: Vi tar ikke den rapporterte humanitære krisen på alvor, eller vi mener at den ikke angår oss. Begge deler er i strid med norsk tradisjon i internasjonal politikk. Norge pleier å hjelpe når FN ber om hjelp.