Mangel på storfilmer ga dårlig kinobesøk

Men 2007 var et godt år for norsk film.

(Dagbladet.no): Kinobesøket har vært svært godt denne jula, men for året som helhet har ikke 2007 gått like bra.

Bransjeorganisasjonen Film&Kino kan i dag melde at årets kinobesøk kan se ut til å ende på tett oppunder 11 millioner - noe som er en nedgang på ti prosent fra året før.

- Vi opplever svingninger i besøkstallene fra år til annet fordi kinoene er avhengige av store, populære filmer for å få et høyt besøk, og i 2007 manglet vi de aller største publikumssuksessene, sier kommunikasjonssjef Birgitte Langballe i Film&Kino i pressemeldingen.

De norske filmene endte opp med en markedsandel på over 16 prosent, og besøket på disse blir drøye 1,7 millioner. Med unntak av 2003 er dette den høyeste markedsandelen for norske filmer siden 1975.

«Olsenbanden jr. - Sølvgruvens hemmelighet» og «Elias og kongeskipet» ligger som henholdsvis nummer seks og ti på listen av de mest sette filmene - totalt er det fem norske filmer blant de 20 mest besøkte filmene, som du kan se lista over her:

MEST SETT: «Harry Potter og Føniksordenen» ble mest sett på kino i 2007, med over 550.000 besøkende. Foto: FRA FILMEN
MEST SETT: «Harry Potter og Føniksordenen» ble mest sett på kino i 2007, med over 550.000 besøkende. Foto: FRA FILMEN Vis mer
DE 20 MEST SETTE FILMENE I ÅR.</B> Tallene er basert på innrapportering til Filmweb Rapportserver fra samtlige kinoer i Norge.
GODT NORSK: «Olsenbanden jr. - Sølvgruvens hemmelighet» var årets mest sette norske film på kino.