Mangel på fargeblinde

Politiet stanser deg ved mistanke om kjøring i påvirket tilstand. Av og til også hvis du har feil hudfarge.

KLAR BESKJED:  Drep ISIL, la oss i fred, lyder budskapet i Ferguson etter drapet på den unge afro amerikaneren Michael Brown. Foto: AFP / NTB Scanpix
KLAR BESKJED: Drep ISIL, la oss i fred, lyder budskapet i Ferguson etter drapet på den unge afro amerikaneren Michael Brown. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

I USA kalles det «racial profiling» - RP. Et hyppig brukt uttrykk i den sammenheng er «Driving While Black» som henspiller på det juridiske begrepet «Driving While Intoxicated» - altså fyllekjøring. Det finnes statistikk - og ikke minst utallige vitnesbyrd - om unge afroamerikanske menn som blir stoppet og sjekket av politiet. Selv USAs justisminister Eric Holder har fortalt om flere tilfeller der han er blitt vinket inn til siden - fordi han ikke er hvit.

Opptøyene i Ferguson, Missouri, henger nøye sammen med en dyp mistillit mellom byens flertall av svarte innbyggere og dens praktisk talt helhvite politikorps. En undersøkelse gjort i regi av University of California, Los Angeles, har påvist det skjeve forholdet i politiets virksomhet. Tallene er fra 2013.

I Ferguson, der 18-årige Michael Brown ble skutt og drept av politiet, er 67 prosent av befolkningen afroamerikanere. Der stanset politiet biler 5384 ganger i fjor. Det var 611 tilfeller av ransaking. 86 prosent av de som ble vinket til side var svarte. 92 prosent av de som ble ransaket var svarte.

Men undersøkelsen avslører også noe som forsterker påstandene om «racial profiling». Det viser seg at politiet fant forbudte gjenstander i over 30 prosent av de «hvite» bilene mot bare ca. 20 prosent av de «svarte». Motivasjonen for å stoppe og sjekke afroamerikanere mer enn ti ganger hyppigere enn hvite ser dermed ut til være bygget på fordommer - rasistiske, sosiale eller begge deler.

Alle som er blitt stoppet av politiet på amerikanske highway?er vet at det kan være en ganske ubehagelig opplevelse, der man blir beordret ut av bilen og må legge hendene på biltaket. Jeg har hørt unge, svarte menn fortelle at det skjer dem ukentlig. Det er ikke bare et irritasjonsmoment; det trigger aggresjonsnivået. Intervjuundersøkelser har vist at slike stopp-og-sjekk-situasjoner øker faren for eskalering. Det ene ordet tar det andre, og plutselig er situasjonen ute av kontroll.

Krangelen kan få dødelig utgang, viser undersøkelsene. Nesten 30 unge, svarte menn er drept av sikkerhetsvakter eller politi de siste to årene. Svært få av dem var bevæpnet.

Det er naivt å tro at RP bare rammer svarte, og bare forekommer i USA. Der risikerte for øvrig alle med et arabisk-liknende utseende å bli stanset på gata og avkrevd ID-papirer etter 11. september-terroren i New York og Washington DC i 2001. I køene foran sikkerhetskontrollen på amerikanske flyplasser var det lett å observere hvem som ble plukket ut til kroppsvisitering og gjennomlysning.

At det samme forekommer her til lands - og ikke bare etter sommerens terroralarm - finnes det flere eksempler på. Vaktsomheten er alt annet enn fargeblind.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.