KOMMENTARER

Mangel på mot

Regjeringen sier den skal bidra til omstilling. Lite tyder på at de har motet eller evnen til å få det til.

OLE BRUMM: Regjeringen vil verken prioritere eller ta fatt på smertefulle reformer. Her finansminister Siv Jensen (Frp).
OLE BRUMM: Regjeringen vil verken prioritere eller ta fatt på smertefulle reformer. Her finansminister Siv Jensen (Frp). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Vår økonomi og vår næringsstruktur må omstilles. Fallet i prisene på olje og gass har gjort at omstillingen kommer raskere enn ventet ... vi er på vei mot en ny normal for norsk økonomi.»

Analysen i Revidert nasjonalbudsjett, som finansminister Siv Jensen la fram på onsdag, var klar. Det er likevel lite som tyder på at regjeringen evner eller ønsker å ta de nødvendige grepene for å få til denne omstillingen. Den uvettige oljepengebruken kan til og med være med på å hindre den.

Selv om partier som SV og Miljøpartiet De Grønne lenge har advart mot å la økonomien domineres av petroleumssektoren, har de store og «ansvarlige» partiene vært for fristet til å hente opp olje alle steder vi kan finne den. Velgerne er lettere å blidgjøre hvis du har mer penger å bruke.

Når Norge først var blitt fullstendig oljeavhengig, var det ikke overraskende at økonomien fikk alvorlige abstinenser når oljeprisen mer enn halverte seg på et år. Nå starter avrusingen.

Den er allerede godt i gang. Det meste skjer av markedsaktører som ser etter nye muligheter til å tjene penger, godt hjulpet av at sentralbanken har redusert styringsrenta, for å stimulere til forbruk og investeringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer