DEBATT

Mangelen på effektive sanksjoner i diskrimineringssaker er en stor forsømmelse

Det er det på tide å gjøre noe med.

Professor Hege Skjeie  ønsker Solveig Hornes varslede grep for å sikre et effektivt diskrimineringsvern velkommen. Foto: Jacques Hvistendahl
Professor Hege Skjeie ønsker Solveig Hornes varslede grep for å sikre et effektivt diskrimineringsvern velkommen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Solveig Horne ble intervjuet i Dagbladet 16. januar, om behovet for et effektivt diskrimineringsvern. Lavterskeltilbudet i diskrimineringssaker - ombud og nemnd - rår ikke over effektive sanksjoner, og det vil Horne gjøre noe med, varsler hun i intervjuet. Det er bra! Mangelen på sanksjoner er en stor forsømmelse i utviklingen av diskrimineringsvernet gjennom de siste tiårene. Problemene som er knyttet til svake håndhevingsordninger var et av hovedtemaene i Likestillingsutvalgets to NOU-er, Struktur for Likestilling (2011) og Politikk for likestilling (2012). Utvalget var svært kritisk til dette.

Av intervjuet med Horne kan det se ut som om Likestillingsutvalget - etter grundig utredning av håndhevingsapparatet - likevel ikke anbefalte en reform på området, når det står i intervjuet at «Utvalget anbefalte å opprettholde systemet.»

Utvalget anbefalte tvert i mot at Likestillings- og diskrimineringsnemnda får myndighet til å tilkjenne oppreisning ved brudd på diskrimineringslovgivningen. Vi foreslo også at det innføres en ordning med fri rettshjelp i diskrimineringssaker for domstolene, når nemda anbefaler domstolsprøving. Dette kan for eksempel være aktuelt i saker som også reiser spørsmål om erstatning. På basis av dette foreslo vi også ordninger for å styrke rettighetsinformasjonen, det vil si kunnskapen om hvordan lovverket kan tas i bruk, til beste for folk flest.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.