Mangelfullt forslag til ny adopsjonslov

All ros til barneministeren for å komme med forslag om ny adopsjonslov, men foreløpig er det litt for lite og altfor seint.

FOR TREGT: «Andre land gir nå utvidet forhåndsgodkjenning til sin adoptivsøkere. Det bør også Norge få til. I verste fall kan det norske systemet føre til at Norge får færre forespørsler fordi barna heller sendes til andre land hvor familiene allerede er godkjent», skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsbilde: NTB Scanpix
FOR TREGT: «Andre land gir nå utvidet forhåndsgodkjenning til sin adoptivsøkere. Det bør også Norge få til. I verste fall kan det norske systemet føre til at Norge får færre forespørsler fordi barna heller sendes til andre land hvor familiene allerede er godkjent», skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsbilde: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Adopsjonstallene er på vei ned og trenden er ikke særnorsk. Antall internasjonale adopsjoner til Norge er nesten halvert på noen få år. Dette bekymrer meg. Jeg mener at adopsjon er til stor nytte og glede for barna som får gode foreldre i Norge og for familiene som får disse herlige barna.

Regjeringen har satt ned et utvalg som skal se på hele den norske adopsjonslovgivningen. Fredag 26. oktober sendte den også ut et forslag til noen viktige endringer av den loven som allerede finnes. Kort oppsummert vil barneministeren senke alderen for forhåndsgodkjenning til 42 år, gjøre om på byråkratiet rundt adopsjon og la samboende par likestilles med gifte par i adopsjonssaker. All ros til barneministeren for å komme med forslag men foreløpig er det litt for lite og altfor seint.

Nylig sendte NRK en interessant utgave av helseprogrammet «Puls» om «Adopsjonens nye ansikt». Programmet så på det faktum at flere av barna som nå adopteres til Norge og andre europeiske land har på forhånd kjente helseutfordringer. Mange av barna er også eldre enn tidligere og flere søskengrupper får ny familie i Norge. Dette samsvarer godt med realiteten i de fleste av verdens opprinnelsesland for adopsjon. Mange av barna som bor på barnehjem, og som er frigitt for internasjonal adopsjon er mellom tre og åtte år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer