Mangelfullt om apartheid

Omstridt og ujevn fortelling om Nelson Mandela.

FILM: Bille August ble verdenskjent da han vant Oscar og Gullpalmen for «Pelle Erobreren» i 1988 og 89. Tre år senere var han igjen i verdenspressens fokus, da han vant Gullpalmen for «Den goda viljan». Siden det har August blant annet filmatisert Isabel Allende-romanen «Åndenes Hus» og Peter Høegs roman «Frøken Smillas fornemmelse for snø», men uten at han har maktet å overgå gamle prestasjoner. Og ei heller «Farvel Bafana» blir noe comeback for August. Til det er den rett og slett for middelmådig.

«Farvel Bafana» er en hyllest til Nelson Mandela og en film om apartheidsystemet som rådet i Sør-Afrika fra 1948 til 1994. Filmen fortelles gjennom øynene til fangevokteren James Gregory, som fulgte Mandela og hans fangenskap de 27 åra Mandela satt fengslet. Historien er bygget etter Gregorys egen omstridte biografi, en biografi som er blitt beskrevet som løgnaktig etter hans død.

Vennskap

Vi møter Gregory som ung og målrettet fangevokter. Han er, som de fleste andre hvite menn var i Sør-Afrika på den tida, rasist og pro apartheid. Filmen forteller hans historie, og hvordan møtene mellom han og Mandela får ham til å skifte syn på verden. I tillegg utvikler de to mennene et varmt vennskap.

Filmen begynner godt og etableres raskt. Men så begynner tidshoppingen, og med det også irritasjonen og manglene. For eksempel er det lite troverdig at hovedpersonen Gregory konverterer fra rasist til menneskerettighetsforkjemper over natta. At August også til tider benytter seg av billige virkemidler, der han får historien til å likne en spenningsthriller for å øke intensiteten, taler heller ikke i hans favør. Selve apartheidproblematikken kunne også vært håndtert bedre. Og er virkelig meningen at vi ikke skal føle empati for Mandela og de som blir utsatt for rasismen?

Interessant

Når det er sagt så blir aldri filmen kjedelig, til det er historien for interessant, men i motsetning til andre filmer om store menn, som for eksempel Attenboroughs «Gandhi», er «Farvel Bafana» som en onsdagsfilm på TVNorge å regne.