DEBATT

Mangfold kan bli et av norsk næringslivs sterkeste konkurransefortrinn

For å bygge selskaper i verdensklasse må norske bedrifter forstå kulturen og kundegruppen i nye internasjonale markeder.

ÅPNET DØRER: Forrige måneds rekordstore næringslivsdelegasjon til Kina, med Erna Solberg i spissen, har åpnet dører for norsk næringsliv. Her signerer statsministeren gjesteboka på Den kinesiske mur. Foto: NIna Hansen / Dagbladet
ÅPNET DØRER: Forrige måneds rekordstore næringslivsdelegasjon til Kina, med Erna Solberg i spissen, har åpnet dører for norsk næringsliv. Her signerer statsministeren gjesteboka på Den kinesiske mur. Foto: NIna Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norsk næringsliv har gjennomført en rekordstor næringslivsdelegasjon til Kina, og dørene har igjen åpnet seg til verdens største middelklasse og et asiatisk marked med en befolkning på over fire milliarder. I Beijing og Shanghai signerte norske bedrifter 19 avtaler om næringssamarbeid.

Dørene til Asia og andre internasjonale markeder åpnes, og setter krav til et oppdatert norsk industri- og næringsliv. Men har selskapene kompetansen som kreves for å forstå det markedet de ønsker å operere i? Og kanskje enda viktigere – forstår vi hvorfor det lønner seg?

Forskning viser en sammenheng mellom bedrifter som scorer høyt på mangfold og økt lønnsomhet. De bedriftene som er best på mangfold i form av etnisitet kan øke inntjeningen med opptil 35 prosent. For mangfold i form av kjønn er tallet 15 prosent, ifølge McKinseys rapport fra 2015.

På tross av de positive resultatene viser norske bedrifter til lave tall når det gjelder mangfold. Bare 15 prosent av de ansatte har en ikke-etnisk norsk bakgrunn og bare 31 prosent er kvinner, ifølge Accenture sin undersøkelse blant 70 selskaper i fjor. NHOs kompetansebarometer viser at norske ledere rangerer kulturell forståelse nederst på listen over viktig personlig kompetanse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.