Mangfoldets velferdsutfordring

VELFERD: Forklaringen på hvorfor USA har en liten velferdsstat er mer sammensatt enn mange tror, og kan også si noe om vårt eget land.

Mangfoldets velferdsutfordring
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Noe av det første som slår en europeer i USA er de mange fattige og den lille velferdsstaten. Hele 17 prosent av amerikanerne lever i fattigdom ifølge OECD, mens tallet i Norge er knapt 7. USA bruker bare 16 prosent av sitt brutto nasjonalprodukt på sosiale tjenester, mot 25 prosent i Norge. Men en nærmere titt på hvorfor det har blitt slik viser at amerikanere og europeere ikke er forskjellige på alle punkter.

Harvard-økonomene Alberto Alesina og Edward Glaeser peker i boken «Fighting poverty in the US and Europe» på at USAs politiske institusjoner og struktur er en viktig grunn til landets begrensede velferdsstat. Disse institusjonene ble dannet etter frigjøringen fra britene og deres forsøk på å skattlegge landet. USAs grunnleggere var derfor opptatt av å sikre en minst mulig sterk sentralstat med minst mulig skattlegging. Eiendomsretten står også svært sterkt i den amerikanske grunnloven. Høysteretts rolle i USA kan sammenlignes med rollen til det britiske overhuset inntil det mistet sin makt. Senatet har hatt en liknende, antireform rolle på grunn av dets rekruttering blant rike og dets uproposjonalt store representasjon fra ikke-industrielle stater. Denne rollen var bevisst etablert for å hindre «for mye» folkestyre. Det er også ofte mer fordeling av godene i land med proporsjonal representasjon slik som i mange europeiske land, hvor det er lettere for minoritetsgrupper å få valgt inn sine representanter enn i land med enmannskretser slik som i USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer