Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mangfoldig Økland

Spredte Øklandartikler som bare delvis fungerer når de samles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjartan Fløgstads, Dag Solstads eller Jan Erik Volds samlede boktitler lar seg fremdeles plassere inn på ei side.

Einar Øklands produksjon dekker hele fire sider og er derfor satt helt sist i årets bok. Den handler nesten utelukkende om bøker og andre forfattere: Kjell Askildsen, Kjartan Fløgstad, Karin Moe, Jan Erik Vold, Aksel Sandemose, Jakob Sande, Alf Prøysen, Tarjei Vesaas, Zinken Hopp osv.

De aller fleste stykkene er publisert som forord, etterord eller artikler i bøker før. Fungerer artiklene også når de samles? For nær sagt en hvilken som helst annen forfatter hadde ikke dette fungert. Det gjør det for Økland, men det kunne fungert mye bedre. Hvorfor fungerer det? Sånne bøker er Øklands sjanger. Hvorfor kunne det fungert bedre? Det blir for mye om bøker og forfattere, mens han i for liten grad forholder seg til andre fenomener.

Utredningen om kystkulturen er svært god, det samme er hans definisjoner, særlig av «Eller».

Men i «Kvar mann si øy» er det underlig å lese Økland: Han har aldri hatt lyst til å lese James Jones' «Herfra til evigheten», det har holdt med Fred Zinnemanns filmatisering fra 1953. Som moralsk tenker burde Økland vite at nettopp det han ikke har lyst til å gjøre, er det han bør gjøre.

Hele Norges coronakart