ANSIKTSLØFT: Den Norske Opera i Bjørvika har fått skader på fasaden, i tillegg til at scengulv må byttes ut og ventilasjons- og lysanlegg må oppgraderes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ANSIKTSLØFT: Den Norske Opera i Bjørvika har fått skader på fasaden, i tillegg til at scengulv må byttes ut og ventilasjons- og lysanlegg må oppgraderes. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Manglende kontroll

Norske arkitekter er forundret over at Operaen må opprustes for 50 millioner, bare tre år etter at bygget sto ferdig.

- Det er ikke vanlig at slik opprusting må gjøres etter bare tre år, og 50 millioner kroner er veldig mye penger, sier Niels Torp, en av Norges mest ettertraktede arkitekter, til Dagbladet.

1200 kvadratmeter av Operaens scenegulv må rives opp på grunn av sprekker og sår forårsaket av slitasje, kunne Aftenposten Aften fortelle tirsdag.

Ventilasjonssystemet og lysanlegget må også utbredes, flere av fasadesteinene ved sjøkanten har løsnet, og i tillegg kommer en rekke andre utbedringer Operaen ønsker seg. Ifølge avisa blir prislappen på totalt 50 millioner kroner.

- Høres rart ut - Jeg syns det høres rart ut. Dette er et verdifullt og fint prosjekt, og man burde ha klart å styre unna dette, sier Torp, som blant annet står bak kulturhuset Bølgen i Larvik, og var også med på å tegne Vikingskipet på Hamar.

Operaen kostet 4,3 milliarder kroner å bygge, og allerede i mars 2010 skrev Dagbladet at flere av granittplatene i vannkanten hadde forsvunnet.

- Manglende kontroll Sivilarkitekt og professor ved Arkitekthøyskolen, Magne Magler Wiggen, er i likhet med Torp overrasket over oppussingsbehovet ved Operaen.

Han mener dette må dreie seg om enten prosjekteringsfeil eller feil ved utførelsen.

- Når fasaden detter av er det et klart tegn på at de ikke har hatt god nok kontroll. Dette kan dreie seg om valg av materialer, konstruksjon og festemidler, sier Wiggen, som blant annet har tegnet «Frosken» ved Nasjonalmuseet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kvalitet som avtalt Til tross for behovet for oppgradering og vedlikehold, mener Statsbygg at de har hatt god nok kontroll.

- Byggeprosessen ble gjennomført som planlagt og med kvalitet som avtalt, sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Rygh.

Statsbygg innrømmer likevel at scengulvet ikke har holdt høy nok kvalitet.

- Bytte av scenegulv burde ikke være nødvendig etter tre år, sier Njaa Rygh.

- Ikke pent Når det gjelder fasaden forteller hun at Statsbygg var forberedt på ødeleggelser.

ØDELAGT: I vannkanten kan man se ødeleggelsene på Operaens fasade. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ØDELAGT: I vannkanten kan man se ødeleggelsene på Operaens fasade. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi tenkte på at isen kunne ødelegge fasaden. Nå har 25 steiner blitt ødelagt og det ser ikke pent ut, sier Njaa Rygh.

Njaa Rygh presiserer at de 50 millionene som Aftenposten referer til er en sammenslåing av både vedlikehold, reprasjoner og nye ønsker fra Operaen.

Teknisk direktør i Operaen, Jan Hauge, ser på det som helt normalt at et nybygget hus ikke fungerer helt etter hensikten.

- Alle som har bygd eget hus oppdager at ikke alt fungerer etter hensikten. Noe er litt trangt, det er for få møterom og deler av scenegulvet tåler ikke den belastningen det skal, sier Hauge.