- Manglende kunnskap

Morten Viskum mener Vetle Lid Larssens angrep på billedkunsten vitner om at forfatteren har vært lite rundt på utstillinger.

INVITERER: Morten Viskum ønsker å gi Vetle Lid Larssen en gratisbillett til Vestfossen kunstlaboratorium for å vise fram provoserende billedkunst som ikke er pubertale floskler. Her fra utstillingen «Blod og Glitter» i 2002. Foto: Oddmund Lunde
INVITERER: Morten Viskum ønsker å gi Vetle Lid Larssen en gratisbillett til Vestfossen kunstlaboratorium for å vise fram provoserende billedkunst som ikke er pubertale floskler. Her fra utstillingen «Blod og Glitter» i 2002. Foto: Oddmund LundeVis mer

|||(Dagbladet): — Det er lettest å buse ut mot det man har minst kunnskap om, sier Morten Viskum, billedkunstner og daglig leder for samtidsgalleriet Vestfossen kunstlaboratorium.

I dagens utgave av Dagbladet går forfatter Vetle Lid Larssen hardt ut mot norske kunstnere. Han etterlyser mer trøkk og engasjement, og beskriver sine kolleger som apolitiske og innelukkete. «Alle provokasjonene, særlig innen billedkunst, er jo blitt en eneste stor pubertal floskel», sa han til Dagbladet i går.

Utspillet kommer i anledning minifestivalen «Juni-dialoger» hvor nettopp dette temaet vil bli diskutert.

—Kategorisk
Morten Viskum mener Lid Larssen har få forutsetninger for å uttale seg.

—Når han er så kategorisk tyder det på at han ikke har vært mye ute på utstillinger i det siste, sier Viskum.

Selv er ikke Viskum ukjent med provoserende kunst. I 1995 plasserte han tjue olivenglass med rottebabyer i norske matbutikker. Han har også brukt en avkappet hånd dyppet i blod til å male bilder med. Viskum mener det finnes mange eksempler på norsk billedkunst som er mer enn pubertale floskler.

—Bjarne Melgaard er av billedkunstnerne med sterke bidrag i samfunnsdebatten, blant annet i utstillingen Nachspiel/Vorspiel på Kunstlaboratoriet.

—Manglende kompetanse
Viskum trekker også fram augustutstillingen på Stenersenmuseet og det nordiske bidraget i Venezia-biennalen som eksempler som tilbakeviser Lid Larssens påstand. Han tror forfatterens manglende kompetanse på området er bakgrunnen for utspillet.

— Det virker som en påstand fra en kunstnerisk konsulent som vil ha flest mulig til å komme på arrangementet hans, sier Viskum, og kommer med følgende invitasjon til Vetle Lid Larssen:

—Jeg vil gi han en gratisbillett til Vestfossen kunstlaboratorium, så får vi se om han mener det samme etter å ha sett kunsten der.

Vetle Lid Larssen ønsker ikke å kommentere saken.