Manglende medfølelse

Enkeltskjebner treffer oss følelsesmessig på en helt annen måte.

IDENTIFIKASJON: «Det er god grunn til å tro at veien til våre hjerter og til en aktivering av medfølelse går gjennom identifisering med enkeltmennesker som rammes», skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra en flyktningleir i Syria torsdag. Foto: Elias Edouard / AFP / NTB Scanpix
IDENTIFIKASJON: «Det er god grunn til å tro at veien til våre hjerter og til en aktivering av medfølelse går gjennom identifisering med enkeltmennesker som rammes», skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra en flyktningleir i Syria torsdag. Foto: Elias Edouard / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De menneskelige lidelsene i Syria er ekstreme. Likevel presser de ikke fram en hurtig inngripen fra verdenssamfunnet. Mange skyver nyhetene unna, tenker lite på dem, trekker på skuldrene og fortsetter sin hverdag. Samtidig kan vi engasjere oss utrolig for enkeltmennesker, for Nathan som står i fare for å bli kastet ut av landet eller for en eldre ensom kvinne i julestria. Hvilke psykologiske prosesser er det som utspiller seg her?

Enkeltskjebner treffer oss følelsesmessig på en helt annen måte enn når mange rammes. Når enkeltskjebner representerer denne massen tar vi tragediene inn over oss og vi identifiserer oss med dem som rammes. Områder i hjernen gjør at vi gjennom empati kan kjenne andres lidelse på kroppen, selv om den ikke rammer oss direkte.

Det er likevel rart at vår empati ikke kjennes sterkere når mange lider på en gang. To amerikanske forskere, C. Daryl Cameron og B. Keith Payne har gjennomført undersøkelser for å forstå dette fenomenet bedre (Journal of Personality & Social Psychology, 2011).

De presenterer to hypoteser, den ene er at våre emosjoner er konstruert slik at de primært vekkes av enkeltpersoner mer enn grupper. Den andre hypotesen, som de finner godt belegg for, er at vi aktivt nedregulerer våre emosjoner fordi vi vil unngå å bli overveldet av dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer