MÅ GÅ FORAN: Vi som har forstått alvoret i klimaendringene har et ansvar, skriver Gunnar Kvåle. Foto: Thomas Rasmus Skaug
MÅ GÅ FORAN: Vi som har forstått alvoret i klimaendringene har et ansvar, skriver Gunnar Kvåle. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Manglende samsvar mellom liv og lære, svekker troverdigheten

Når ledende klima- og miljøengasjerte mennesker ikke bryr seg med å redusere egne utslipp, kan dette oppfattes som et tegn på at klimasituasjonen ikke er så alvorlig.

Meninger

Når det er stor sprik mellom liv og lære vekker det reaksjoner, noe Gunhild Stordalen i det siste har fått erfare. Aksel Braanen Sterri kommenterer saken i Dagbladet 25.06: «Når Gunhild Stordalen svarer på kritikken med å si at hun ikke har «tro på at en bærekraftig framtid er fri for fester eller ferier» og hennes ektemann Petter Stordal i fjor sa at «ingen bør ha dårlig samvittighet for å fly», viser de at de ikke forstår betydningen av eget forbruk».

En som har vist at han forstår betydningen av egen livsstil er klimaforsker Kevin Anderson, underdirektør ved det britiske Tyndall Centre for Climate Change Research. Da han nylig besøkte Norge sa han følgende: «Alle som er opptatt av klimasaken bør slutte å fly. Å fly er den aller mest energikrevende og klimaskadelige handling et menneske kan gjøre. Den praktiske konsekvensen av at mennesker i rike land velger å fly, er at mennesker i fattige land vil dø av klimaendringer. Anderson sluttet å reise med fly for 11 år siden og haiket over Nordsjøen med et lasteskip for å holde foredrag i Oslo. Han mener at alle som har forstått alvoret i klimaendringene har et ansvar for å gå foran. Han har vist at det er fullt mulig å drive toppforskning internasjonalt uten å fly.

Manglende samsvar mellom liv og lære, svekker troverdigheten. Det har liten overbevisningskraft når en storrøykende lege anbefaler pasienten å kutte røyken. Tilsvarende, når ledende klima- og miljøengasjerte mennesker ikke bryr seg med å redusere egne utslipp, kan dette oppfattes som et tegn på at klimasituasjonen ikke er så alvorlig. Hvorfor skal jeg bry meg med dette, når selv de som synes mest engasjerte i saken ikke bryr seg?

Klimavennlige vaner er derfor viktige, både i seg selv, og som et signal om at radikale endringer er nødvendige, både på individ- og på samfunnsnivå. Hvis ikke engang vi som har forstått alvoret, går foran og endrer vaner, er sjansen liten for at vi som samfunn setter inn tiltak som monner. Som Kevin Anderson uttrykte det i intervju under Norgesbesøket: «Vi har alle en rolle å spille, et ansvar for å mobilisere til endring. Læreren, e-verkssjefen, politikeren, forskeren. Vi er alle en del av det samme systemet. Vi er alle politikere. Vi er alle en del av problemet. Og løsningen».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.