Mangler boligpolitikk

I Norge er flertallet så velfødd at selv ungdomspolitikere slår seg til ro med at Norge mangler en boligpolitikk, skriver Stein Aabø.

SELVEIERE: Norsk boligpolitikk er overlatt til entreprenørene. Høyeste bud gjelder. Foto: Håkon Eikesdal
Tlf: +47 926 07 916
SELVEIERE: Norsk boligpolitikk er overlatt til entreprenørene. Høyeste bud gjelder. Foto: Håkon Eikesdal Tlf: +47 926 07 916 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke var Nobelkomiteens leder, tidligere statsminister og Ap-leder Thorbjørn Jagland, invitert til å holde foredrag i den nystartede tankesmia «Progressiv». Der slo han fast at Norge er uten boligpolitikk. Som generalsekretær i Europarådet har han en viss oversikt over forholdene i rådets 47 medlemsland: «Det har forbauset meg at det ikke finnes noe land som til de grader mangler en boligpolitikk», sa Jagland.

Det er rene ord for pengene. Boligpolitikken her i landet ble i praksis overlatt til markedet under Willoch-regjeringen på 1980-tallet. Norge er blitt et selveierland i særklasse. Svært få andre land har en så høy grad av selveide boliger som Norge. Og ingen skattesubsidierer så sterkt det å eie bolig som Norge

OECD og EU har nylig advart mot slik skattesubsidiering, siden det bidrar til sterkere økning av priser og dermed økende gjeldsgrad. I et forgjeldet Europa er man selvfølgelig på vakt mot overopplåning og mulig boligkrakk. De vil derfor ha en bedre balanse mellom eierskap og leieforhold. Dessuten er systemet urettferdig. Eiere blir subsidiert, ikke leietakere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer