Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Mangler moralsk samvittighet

Den norsk-irakiske forfatteren Walid al-Kubaisi ber Åsne Seierstad trekke boka, gjøre en avtale med bokhandleren og be om unnskyldning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han ble så sjokkert over «Bokhandleren i Kabul» at han i vinter skrev en kronikk i ukeavisa Dag og Tid.

Der hevder han blant annet at Seierstad med vilje har forvrengt sannheten for at den skal passe til vestlige fordommer og tankemønster.

Ifølge al-Kubaisi gjør hun urett mot familien til bokhandleren og mot journalistikk etikk.

«Resultatet er eit grovt overgrep på privatlivet til Sultan, og ho oppfører seg som ein sjølutnemnd snushane som stikk nasen sin i andre folk sine .»

- Katastrofe for familien

- Det overrasker meg ikke at bokhandleren endelig reagerer når han får vite hva som står om ham i boka. Åsne har skapt en katastrofe for familien. De kan risikere at ingen vil gifte seg med døtrene eller at ingen vil gifte bort døtrene til sønnene, sier al-Kubaisi til Dagbladet.

Han har gitt ut flere bøker i Norge, blant annet den Bragepris-nomerte boka «Min tro, din myte» og «Rasisme forklart for barn».

- Hva bør Åsne Seierstad gjøre nå?

- Trekk boka tilbake

- Hun burde trekke boka, gjøre en avtale med bokhandleren og be om unnskyldning offentlig.

Han spør hva som ville skjedd hvis en afghansk journalist fikk lov til å bo hos en kjent familie på Frogner og skrev om mannen som jakter på prostituerte, om kona som har en elsker, om sønnen som bruker narkotika og dattera som prøver å ta livet sitt.

- Og hvis boka kom ut i Afghanistan, ville den likevel funnet veien til Oslo. Det er det Åsne burde ha tenkt på, sier al-Kubaisi.