Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Admiral Lothepus

Mangler to millioner til drømmeturen

Leif Einar Lothe (50) lar seg ikke stoppe av verken corona, kreften eller pengemangel. Nå skal han rundt Nordpolen.

LOTHE ER INGEN PUS: Kreften er ikke det som har skremt Lothepus mest. Nå planlegger han en ekspedisjon i havet rundt nordpolen. Video: TV 2 Vis mer

Leif Einar Lothe, bedre kjent som Lothepus, har kjøpt Universitetet i Tromsøs (UiT) tidligere forskningsfartøy «Johan Ruud» for 2,4 millioner kroner. Målet er seile Nordøst- og Nordvestpassasjen.

Nå kaller han seg flåteadmiral.

- Det stemmer, jeg har fått hjelp av noen «rike onkler», det må til skal du være admiral. Men jeg mangler fortsatt et par millioner kroner, sier Lothe til Dagbladet. Det var iTromsø som først skrev om saken.

LOTHE-BÅT: Leif Einar Lothe har kjøpt forskningsfartøyet «Johan Ruud».Foto: UiT/Randi M. Solhaug
LOTHE-BÅT: Leif Einar Lothe har kjøpt forskningsfartøyet «Johan Ruud». Foto: UiT/Randi M. Solhaug Vis mer

- Nytt forsøk i isødet

Sommeren for fem år siden reiste Lothe og «Fjorden Cowboys»-gjengen til Grønland med den 80 fot store trebåten «Hovda». Etter en strabasiøs tur kom den nesten fram, men måtte gjøre vendereis fordi pakkisen hindret dem å komme i land.

- Jeg har ikke sluppet denne drømmen, sier Lothe.

GLAD I HAVET: Leif Einar Lothe, her på en av Vestlandets mange ferjer. Foto: Privat
GLAD I HAVET: Leif Einar Lothe, her på en av Vestlandets mange ferjer. Foto: Privat Vis mer

- Nå har selskapet mitt Rogdo Trebåtforening kjøpt «Johan Ruud», Norges eldste forskningsskip. Den er på 100 fot, som nå har fått navnet «Iwan» etter Spar Kjøp-eier og investor Iwan Eide Knudsen, som har hjulpet til med kjøpet.

Ingen coronafrykt

Skipet ligger nå i Odda, der han jobber med forberedelsene til ekspedisjonen som skal ta fire måneder. Turen får nordover og deretter mot øst i retning Grønland Canada og Alaska - og deretter rundt polen tilbake til Norge.

FLÅTEADMIRAL: - Nå kan du kalle meg flåteadmiral. Til sommeren starter ekspedisjonen. Den går til Nordøst- og Nordvestpassasjen, sier Leif Einar «Lothepus» Lothe. Foto: Christian Roth Christensen
FLÅTEADMIRAL: - Nå kan du kalle meg flåteadmiral. Til sommeren starter ekspedisjonen. Den går til Nordøst- og Nordvestpassasjen, sier Leif Einar «Lothepus» Lothe. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Etter planen reiser vi 1. juli, sier Lothe, og legger til:

- Jeg har ikke la meg stanse av coronakrisa. Jeg er optimistisk, selv om jeg mangler en million til proviant og diverse utstyr. Dessuten må jeg også ha en god del diesel. Det går med en million kroner, kanskje mer, til det også.

- Tror du at dere risikerer dere å bli stanset av coronarestriksjoner?

- Vi forholder oss selvsagt til gjeldende regler.

- Vi kan risikere ikke å komme i land, bare bunkre. Det vet vi ikke nå. Ingen slipper om bord før avgang uten å ha blitt corona-testet, og dessuten vil vi være smittefri etter så lang til isolert på sjøen.

Blir tv-program

Lothe holder kortene tett til brystet. Han forteller at TV 2 og produksjonsselskapet The Oslo Company er med på ekspedisjonen, som skal bli et tv-program. Flere kjendiser skal også være med.

- Ja, men jeg kan ikke komme med noen navn ennå.

40 ÅR: «Johan Ruud» ligger til kai ved i Hansjordnesbukta. Båten er blitt brukt av Havforskningsinstituttet siden slutten av 70-tallet. Foto: UiT Norges arktiske universitet
40 ÅR: «Johan Ruud» ligger til kai ved i Hansjordnesbukta. Båten er blitt brukt av Havforskningsinstituttet siden slutten av 70-tallet. Foto: UiT Norges arktiske universitet Vis mer

- Mange vil være med, men dette blir ikke noen kosetur, så det er sikkert mange av de kjendisene vi har vært i kontakt med, som dropper ut når det nærmer seg. Dette blir en krevende ekspedisjon i svært tøffe forhold, sier Lothe.

Frisk etter kreft

For to år siden ble den tidligere «Farmen kjendis»-vinneren rammet av strupekreft. Det førte til operasjon og strålebehandlinger. Året etter ble han erklært frisk.

- Jeg er frisk, sier han, og feier det unna:

- Jeg har ikke tid til verken å tenke eller bekymre meg med det. Kreften er jeg ferdig meg. Nå er det Nordpolen-ekspedisjonen som jeg må konsentrere meg om.

- Blir jakt og fiske

Leif Einar Lothe er en dreven altmuligmann, også sjømann - med fritidsskippersertifikat. Men denne skuta er likevel for stor til at han kan være ansvarlig skipper om bord. Han forteller at det vil være et mannskap på rundt ti-tolv mann, i tillegg til kjendiser og gjester.

- Skal du ha med deg madammen?

- Er du gal, dette blir ikke noe luksuscruise.

- Samboeren blir hjemme. Det blir hardt vær og beintøft, ikke noe kjære mor. Vi skal både jakte og fiske. Håper både på elg, moskus og bjørn. Det er mye planlegging, har vært i kontakt med myndighetene i alle landene i nord for å få de nødvendige papirene. Alt må være på stell, ellers blir vi sendt rett hjem.

150 000 liter diesel

Leif Einar Lothe er ingen pus, og elsker alt som bråker og går på fossilt drivstoff. Derfor har det aldri vært snakk om å dra på en ekspedisjon med seilbåt eller noe mer miljøvennlig.

BLIR HJEMME: Leif Einar Lothes samboer Randi Sørum hjemme i Odda når Lothepus drar på tokt. Foto: Lars Eivind Bones
BLIR HJEMME: Leif Einar Lothes samboer Randi Sørum hjemme i Odda når Lothepus drar på tokt. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Nei, med så mye folk må det stor båt til.

- Jeg regner med å bruke 150 000 liter diesel på hele turen. Vi må marsje i økonomifart, som er åtte-ni knop. Da går det vel 100 liter i timen, sier Lothe, som håper på lavere drivstoffpris nå som oljemarkedet er i fritt fall.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!