BOK OM NÆSS:  Truls Gjefsen har skrevet biografien om Arne Næss, som kommer i høst. Han forteller om en damemagnet uten impulskontroll. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
BOK OM NÆSS: Truls Gjefsen har skrevet biografien om Arne Næss, som kommer i høst. Han forteller om en damemagnet uten impulskontroll. Foto: Benjamin A. Ward/DagbladetVis mer

- Manglet impulskontroll når det gjaldt damer

Truls Gjefsen har skrevet bok om den kjente filosofen Arne Næss.

(Dagbladet): Det er to år siden hele Norges filosof, Arne Næss, døde 96 år gammel. I midten av september kommer biografien om hans liv.

- Diagnose Dagbladet møtte Truls Gjefsen tidligere i dag, som i to år har jobbet med boka «Arne Næss. Et liv».

- Han var helt klart en einstøing. Han kalte seg selv rar, og med det avvæpnet han kritikken. Han hadde ingen utpregede sosiale antenner, og gjorde rare ting, som å dytte tilfeldige folk på gata, sier Gjefsen til Dagbladet.

Han har møtt Næss ved flere anledninger, og forteller hvordan den kjente filosofen foretrakk å komme inn i hus gjennom vinduet. Etter hvert har Gjefsen blitt svært fascinert av den energiske mannen med det hvite håret.

- Hadde han kommet inn i norsk skole i dag, hadde han fått en diagnose eller noen piller, som hadde gjort at han ikke hadde blitt Arne Næss, sier Gjefsen.

Dameglad Forfatteren tar for seg hele livet til Næss med særlig vekt på den unge filosofen. Hans interesse for fjellklatring og miljøengasjement får også plass, i tillegg til ekteskap og barn.

- Han hadde et vidløftig forhold til det andre kjønn. Det var påfallende mange damer. Han hadde manglende impulskontroll, og det var noe han bare måtte ha, hvis impulsene var der, sier Gjefsen.

Han forteller at Næss ofte følte han hadde sitt på det tørre, men at det ikke alltid var like uproblematisk fordi det gjerne ble følelser involvert. I boka trekker han fram spesielt en historie, og nevner flere uten navn, uten at Gjefsen vil avsløre mer nå.

AKTIV:  Arne Næss var kjent for å invitere til en boksekamp med journalistene han møtte. Han holdt seg aktiv til han var godt over 90 år.

Foto: Arne V. Hoem/Dagbladet
AKTIV: Arne Næss var kjent for å invitere til en boksekamp med journalistene han møtte. Han holdt seg aktiv til han var godt over 90 år. Foto: Arne V. Hoem/Dagbladet Vis mer