DEBATT

Manipulasjon av statistikk

Illustrasjoner og grafer blir ofte brukt til å pynte på virkeligheten.

Effektivt: Grafer og illustrasjoner er effektive virkemidler for å få fram poenger. Men de blir ofte misbrukt. Foto: NTB scanpix
Effektivt: Grafer og illustrasjoner er effektive virkemidler for å få fram poenger. Men de blir ofte misbrukt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Når vi skal formidle et budskap som helt eller delvis er basert på tall, er illustrasjoner og grafiske framstillinger overlegne i forhold til rent verbale utlegninger basert på tabeller med tall. Men det forutsetter at figurene ikke øver vold på den virkeligheten de presumptivt skulle illustrere.

Imidlertid er det dessverre blitt ganske vanlig at grafiske framstillinger utformes strategisk for å formidle et bestemt budskap eller for å forsterke et bestemt argument. Noen ganger pynter de på virkeligheten, andre gang fortegnes den på mer alvorlige måter.

I slike tilfeller er ofte figurer og diagrammer som viser trender og utviklingstrekk spesielt interessante. Øker eller minsker omfanget av et fenomen? Går det i riktig eller gal retning, og i så fall på hvilken måte? Slike figurer settes oftest opp med en tidsperiode langs x-aksen (den horisontale) og en numerisk størrelse langs y-aksen (den vertikale).

Hvis omfanget eller forekomsten av et fenomen øker over tid, vil kurven stige mot høyre, hvis den reduseres, vil den synke mot høyre. Dette er et faktum som vanskelig lar seg manipulere bort. Derimot er det enkelt å manipulere helningsgraden på en kurve ved å velge strategisk hvor stort intervallet mellom verdiene på y-aksen skal være.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer