Mankell for barna

Lavmælt men dramatisk barnebok av Henning Mankell om sorg, savn og lengsler

Seksåringen Lukas får en gave på bursdagen som han ikke engang har tenkt på muligheten av: En levende katt. Når katten en dag er sporløst forsvunnet blir Lukas helt borte i sorgen.

Den svenske suksessforfatteren Henning Mankell, som blant annet er kjent for sine krim-bøker, har et vidunderlig grep om barnefortellingen. «Katten som elsket regn» er en spennende historie, men fortalt i en rolig rytme. Mankell holder trofast på guttens perspektiv, bruker den tiden han trenger på å reflektere over ting, stanser opp ved små episoder.

Gammelmodig

Til å være en nyskrevet barnebok, møter vi et uvant gammelmodig kjønnsrolle- og yrkesmønster. Far er verken kunstner eller datafreak, men kjører lastebil. Mor er hjemme. Jeg kan ikke huske sist jeg leste en barnebok der forfatteren lar barnet tenke «..at han hadde to fine foreldre. Det beste var akkurat det at de var to.»

Hva dette valget av ramme skal bety kan sikkert diskuteres, men en tydelig effekt på historien er at de voksnes liv trer i bakgrunnen. Oppmerksomheten rettes mot barnet.

Kvalitetslitteratur

«Katten som elsket regn» er kvalitetslitteratur i den svenske barneboktradisjonen. I sluttpartiet er det vanskelig å unngå å tenke på Astrid Lindgren, selv om Mankell står trygt på egne ben i en mer realistisk form. Det er flott at Damm nå har gjort denne boken tilgjengelig på norsk. Vårens beste for aldersgruppen 5 - 8 år?