Mankell i Dagbladet

Å se Norge utenfra, er Mankells utgangspunkt når han annenhver lørdag vil skrive i Dagbladet.

- Og jeg vil skrive på norsk! Jeg har alltid vært svak for Norge. Jeg bodde jo i Oslo hele syttitallet, var gift med en norsk kvinne og har fortsatt mange norske venner. Jeg blir aldri så stolt som når folk stopper meg tilfeldig på gata i Oslo og spør om veien - og jeg kan den, sier Mankell, som skrev sin første bok i Løkkeveien 1, vis-à-vis USAs ambassade.

- Jeg er fascinert av den konflikten jeg ser i Norge nå, et stadig rikere land som velger å være isolert. Det er en skillelinje i folket, mellom de som stemmer Frp, og de som ikke gjør det. Norge er i dag et godt drama: Man spør seg hvordan det vil ende, sier Mankell, som for tida dramatiserer Sandemoses «Varulven» for norsk scene.

- Jeg anbefaler alle å lese Sandemoses avisarbeider, som er utgitt i bokform. Han steppet også inn for Johan Borgen som Dagblad-spaltist.

- Burde flere forfattere ytre seg i mediene?

- Se på historien: Intellektuelle har nesten alltid sviktet. De har visst hva som ville skje, uten å handle. Forskere og forfattere må ta ansvar. Selv er jeg glad jeg ikke debuterte på 80-tallet, da alt handlet om å sitte på bar. I dag ser vi en reaksjon på dette i Sverige: Unge forfattere er opptatt av samfunnet.

Mankell bor store deler av året i Mosambik, men skriver gjerne om skandinaviske problemstillinger.

- Fra Afrika ser jeg sider ved Skandinavia som de som bor der, ikke tenker på. Afrika gjør meg til en bedre europeer og en bedre betrakter av det europeiske.