Mankell i storform

Kurt Wallander er tilbake, denne gangen i skyggen av datteren Linda. Romanen «Før frosten» er drivende godt skrevet, spennende og engasjerende - en Henning Mankell-klassiker.

Elleve år og ti romaner etter at Mankell lot oss ta del i kriminalkommissarie Kurt Wallanders hverdag, har den svenske suksessforfatteren klart det igjen.

De fleste trodde at romanen «Labyrinten» fra 2000 var et endelig farvel med den menneskelige politimannen som oppklarer drap i Ystad.

Bøkene om Wallander har vært preget av personer med troverdighet, gode plot og spenning. I tillegg til at historiene har vært gode, gir bøkene om Kurt Wallander en leseopplevelse.

Nettopp derfor er fallhøyden stor for Mankell, som i høst kommer ut med en ny spenningsroman med Kurt Wallander i hovedrollen.

Forrykende

Overraskende nok er ikke Kurt Wallander lenger hovedperson. Hans datter og snart eneste faste holdepunkt, Linda, har overtatt denne rollen. Hun er akkurat uteksaminert ved politihøgskolen og venter på å tiltre som politiassistent hos politiet i Ystad.

Gjennom en murstein av ei bok klarer Mankell å holde interessen oppe.

Rollefigurene i «Før frosten» har ikke noe troverdighetsproblem.

I et forrykende tempo er vi med på drap og kirkebranner, sentrale personer forsvinner og kommer til rette for så å forsvinne igjen.

Troverdig

Det eneste spørsmålet som henger i lufta, er om dette virkelig er den Kurt Wallander vi har blitt kjent med gjennom elleve år. Han har store problemer med å ta datteren Linda på alvor.

Wallander blir nesten for beskyttende overfor datteren. Inntrykket er at han faktisk ikke helt stoler på henne.

Totalinntrykket er likevel at den personlige og profesjonelle konflikten mellom far og datter er realistisk.

I boka analyserer han fanatisme, forklarer religiøse, psykologiske, politiske, politimessige og sosiale faktorer som oppstår i et moderne samfunn.

Henning Mankell klarer det også denne gangen.

PS

«Før frost» blir ikke lansert på norsk før 15. oktober. For dem som ikke kan vente: Leopard förlag i Sverige har allerede utgitt romanen under tittelen «Innan frosten».

DS

SPENNINGENS MESTER: Henning Mankell.