Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mankells manifest

11. september var Henning Mankell (53) på besøk hos sin svigerfar Ingmar Bergman på Fårø. - Min første tanke var at dette er helt fryktelig. Den andre var at dette har jeg ventet på, sier suksessforfatteren Mankell. Bare i Norge er bøkene hans trykt i 570000 eksemplarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skjult liv helt vanlig

Fin fantasy

Mankell er gift med Bergmans datter Eva, som er teaterregissør i Göteborg.

- I fattigdommens frustrasjon kan hva som helst hende. Den arrogansen Vesten forholder seg til den tredje verden med, føder ekstremisme. En hvilken som helst idiot klarer å regne ut at før eller seinere kommer desperate mennesker til å slå til, sier Mankell engasjert.

De siste femten årene har han pendlet mellom Sverige og Mosambik. I hovedstaden Maputo har han en leilighet, og er kunstnerisk ansvarlig for et teater.

- Menneskeverdet

- I et land som Mosambik smittes 700 mennesker av hiv hver dag. Det er 7000 på ti dager og 70000 på hundre dager, og de er mellom 15 og 25 år gamle. Så smittes 40 mennesker i USA av miltbrannbakterien og milliarder av dollar settes inn, men alle de barna i Irak som har dødd på grunn av sanksjoner, alle de palestinerne som dør i flyktningleirene, alle afrikanerne som dør av hiv, hvor er pengene da? Ingen kan si at et afrikansk menneskeliv er like mye verdt som et amerikansk og det er den store forbannelsen i vår tid. At vi lever i en tid der menneskeverdet ikke er definert.

Ti millioner bøker

- Jeg kommer til å slåss mot klasseskillet mellom de rike og de fattige så lenge jeg lever, for det handler om mine barns framtid. Det er klokt å være solidarisk om du vil at dine barn skal få det godt. Om ikke den fattige delen av verden får det bedre, kan vi sitte der og vifte med våre jævla pensjonsordninger og telenoraksjer.

Henning Mankell har skrevet bortimot 40 bøker og kommer ut i 30 land. Ingen har den fulle oversikten over hvor mange bøker han har solgt, men ti millioner er et forsiktig anslag.

- Jeg har blitt beskyldt for mye, men aldri for å være lat. Det handler om å bestemme seg for hva man ikke skal bruke tid på.

- Jeg er redd

Kriminalbetjent Kurt Wallander er pensjonert, men med «Danselærerens tilbakekomst» presenterer Mankell en ny politihelt for sine millioner av lesere, nemlig Stefan Lindman med kreft i tunga. Mens han venter på strålebehandling reiser Lindman dypt inn i Härjedalens skoger hvor en tidligere kollega er funnet drept på grusomste vis. Trådene i historien går helt tilbake til krigens siste dager.

- «Danselærerens tilbakekomst» handler om kampen mellom filosofiene. Ingen skal innbille meg annet enn at de fascistoide tendensene er på framvekst i Europa i dag. Det må vi kjempe imot. Jeg er redd. Redd for hvor sterk fascismen faktisk er blant vanlige mennesker, vi har folk som Jörg Haider og Carl I. Hagen i Sverige også. Det verste er at de begynner å bli stuereine, sier Mankell.

Lindmans karriere blir kort i forhold til de ni bøkene om Kurt Wallander.

- Det kommer ikke flere bøker med Lindman i hovedrollen, men han dukker nok opp som bifigur i andre sammenhenger. Jeg liker å låne av meg selv, det er jo slik livet er. Som Sandemose sa: Vi krysser våre spor.

ENGASJERT: Solidaritetstanken står sterkt hos Henning Mankell.Foto: LARS EIVIND BONES
Hele Norges coronakart