Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mann (21) frifunnet for deling av nakenbilder fra Snapchat

Dømmes til samfunnsstraff for oppbevaring og bruk av narkotika, men slipper straff etter å ha vært tiltalt for heleri av nakenbilder.

FRIKJENT: Den 21 år gamle mannen var tiltalt for å ha oppbevart og delt en større mengde datalagrede fotografier, der mange av bildene var av privat og sensitiv karakter, ulovlig hentet fra blant annet tjenesten Snapsaved. Mandag ble mannen frikjent for heleri av bildene, men dømt for oppbevaring og bruk av narkotika. Foto: Reuters
FRIKJENT: Den 21 år gamle mannen var tiltalt for å ha oppbevart og delt en større mengde datalagrede fotografier, der mange av bildene var av privat og sensitiv karakter, ulovlig hentet fra blant annet tjenesten Snapsaved. Mandag ble mannen frikjent for heleri av bildene, men dømt for oppbevaring og bruk av narkotika. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I oktober møtte en 21 år gammel mann i Nedre Romerike tingrett, tiltalt med grunnlag i heleribestemmelsen i straffeloven.

Mannen var tiltalt for å ha oppbevart og delt en større mengde fotografier, der en større del av bildene var av privat og sensitiv karakter, ulovlig innhentet fra blant annet tjenesten Snapsaved.

Mandag ble mannen frifunnet for oppbevaring og deling av disse bildene.

I dommen heter det at «Retten har kommet til at det ikke er ført tilstrekkelig bevis for at de nedlastede bildene og filmene stammer fra en straffbar handling.»

21-åringen ble imidlertid dømt til 60 timers samfunnsstraff for ulovlig å ha oppbevart og brukt narkotika.

- Belastende Mannen er en av to personer som Kripos har tatt ut tiltale mot for heleri, knyttet til deres innhenting og spredning av en større mengde foto.

Dette er første gang Kripos oppretter sak på bakgrunn av spredning av stjålne bilder på Internett.

- En slik spredning kan etter sin karakter være belastende for de avbildede og kan krenke deres personvern, sa politiadvokat Eirik Trønnes Hansen i Kripos til Dagbladet i oktober

- Lettet Ida Andenæs er mannens forsvarer. Hun sier til Dagbladet at hennes klient er svært lettet over å ha blitt frifunnet for oppbevaring og deling av Snapchat-bilder.

- Det har vært en belastning for ham å være under straffeforfølgning i en så spesiell sak som dette.

Andenæs forteller at hennes klient var innstilt på narkotikadommen, og at dette var et forhold han hadde erkjent.

Tekniske elementer - Hvordan har det vært å jobbe med denne saken, som er den første i sitt slag i Norge?

- Det har jo vært en utfordring. Det er en del tekniske elementer i saken, pluss en del juridiske spørsmål, sier advokaten.

- En større del av bildene din klient oppbevarte var av privat og sensitiv karakter. Hvilke signaler tror du frifinnelsen kan sende?

- Han ble frifunnet. Retten finner ikke å kunne bevise hva som er primærhandlingen. Man vet ikke helt hvor disse bildene stammer fra. Jeg har ikke noen kommentar ut over det, sier Andenæs.

Vil vurdere å anke Politiadvokat Eirik Trønnes Hansen i Kripos sier til Dagbladet at de har registert at dommen er kommet.

- Det er helt klart et resultat som er forskjellig fra det påtalemyndigheten påstår nå. Vi vil gå gjennom dommen i løpet av ankefristen for å se om det er aktuelt å anke.

- I dommen står det at «Retten har kommet til at det ikke er ført tilstrekkelig bevis for at de nedlastede bildene og filmene stammer fra en straffbar handling.» Hva tenker du om det?

- Det er et av flere momenter som man har notert, og som vil være tema i den vurderinga man skal gjøre om anke, sier Hansen.

- Mannen er frikjent for å ha oppbevart og delt en større mengde fotografier, der en større del av bildene var av privat og sensitiv karakter. Hvilken signaleffekt tror du frifinnelsen kan ha?

- Dommen er ikke rettskraftig. Vi får se videre hvilke temaer som måtte reise seg i ettertid.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!