Mann for sin prat

Jello Biafra har vært vokalist i punkbandet Dead Kennedys, stilt til valg som borgermester i San Francisco og blitt en kultfigur på grunn av kjeften sin.

Jello Biafra er en pratmaker - i all positiv forstand. For mange amerikanere er han blitt et symbol på ytringsfrihet og skeiv samfunnskritikk.

Da Dead Kennedys ble oppløst på 80-tallet gjorde Eric Boucher solokarriere som «spoken word»-artist, med et scenenavn satt sammen av desserten «gele» og det krigsherjede afrikanske landet da kalt Biafra.

Borgermester og President

Jello Biafra har aldri vært hverken politisk korrekt eller upolitisk i sine prosjekter. Det anarkistiske punkbandet Dead Kennedys ble av høyresiden i USA sett på som en farlig samfunnstrussel.

Før bandet slo igjennom i 1979 med albumet «Fresh Fruit for Rotting Vegetables», stilte Biafra til valg som borgermester i San Francisco. Med kampsaker som forbud mot biler i byens kjerneområde, påbudt klovnedrakt for forretningsmenn og å gi hjemløse rett til å bo i tomme hus kun brukt til å få skattefordeler.

Han gikk også rundt med en av motkandidatenes t-skjorter fra forrige valgkamp, og støvsugte løv av plenen til en annen. Han kom faktisk på fjerdeplass av ti kandidater, og fikk forstyrret valgkampen såpass at det kom en lov om at ingen kunne stille til valg under et annet navn enn det på fødselsattesten.

At mannen er veltalende er det ingen tvil om. Det har lenge pågått en kampanje på internett for å få innsatt Biafra som President.

Rettsak og skytedrama

Biafra har flere ganger vært i hard vær på grunn av sin frittalenhet og sine uredde prosjekter.

Da Dead Kennedys ble oppløst i 1987, hadde de vært gjennom en toårig «sømmelighets»-rettsak i California, fordi albumet «Frankenchrist» (1985) innehold en plakat av H.R. Giger kalt «Penis Landscape», som spilte på analsex.

Rettsaken mot bandet til Biafra var den første i sitt slag i USA, hvor et band ble tiltalt på grunn av innholdet i et musikkalbum. Dead Kennedys gikk seirende ut av rettsaken, men ble likevel oppløst like etterpå.

Som soloartist har Jello Biafra fått begge bena knekt av en gjeng med nynazister som angrep ham på en klubb i San Francisco, og blitt stevnet for retten av de andre tre i Dead Kennedys, fordi han nektet å la låten «Holiday In Cambodia» bli brukt i en reklamefilm for Levi\'s.

Snakketøyet i orden

Mannen har absolutt opplevd at det er farlig å stå sterk på sine meninger, men reiser fremdelses rundt for å opplyse - og underholde. På scenen kommer han med et vell av stikkpiller og skarpe observasjoner mot rettsystem og samfunnet forøvrig. På en morsom måte.

Med en blanding av treffende humor og fakta, har Jello Biafra gitt ut ni plater og turnert med spoken word-opptredener i snart femten år. I kveld kan du høre ham på John Dee i Oslo. Han har bare gjestet Norge en gang tidligere, på utestedet Mars i Oslo i 1998.

Les mer om Jello Biafra på hjemmesidene til plateselskapet hans, Alternative Tentacles Records. Selskapet ble i sin tid startet for å unngå sensur av platene til Dead Kennedys.