Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mann for sine Amandaer

HAUGESUND (Dagbladet): Bjørn Sundquist ble både beste mannlige skuespiller og fikk æresprisen på gårsdagens Amanda-utdeling. Han gledet seg sammen med sine to «Amandaer», Kjersti Holmen og Eva Isaksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har definitinvt erfaring i å motta Amanda-priser. I går kveld hentet Bjørn Sundquist sin tredje pris for «Beste mannlige skuespiller». Og bonusen ble årets Ærespris. Det var så vidt han hadde tid til å reise til Haugesund for å motta hyllesten.

- Men dette var verdt turen. Nå er jeg fryktelig rørt, sa Sundquist, og balanserte to trinne Amandaer under armen.

Det er for rollen som Konrad Sejer i filmatiseringen av Karin Fossums kriminalperle «Sejer - se deg ikke tilbake», i Eva Isaksens regi, at Sundquist må rydde plass til den tredje Amanda-prisen.

De to første fikk han for «Over grensen» i 1987 og for rollen som den strenge prestefaren i Berit Næsheims Oscar-nominerte «Søndagsengler» fra 1996.

Opptatt mann

Han har nettopp avsluttet innspillingen av Pål Sletaunes nye film, foreløpig navnløs, som får premiere neste år. I tillegg er han midt i prøvetida på Shakespeares «Kong Lear» på Den Nationale Scene i Bergen. Premieren er 30. september. Det var så vidt han ble overtalt til å ta seg tid til å flytte seg ned til neste vestlandsby.

- Dette var vel verdt turen?

- Ja, det var det virkelig! Men skuespilleryrket er hardt. Selv Norges beste skuespillere kan være gode en onsdag, for så å være ikke fullt så gode en torsdag. Innimellom opplever man virkelig fine øyeblikk, og da er det verdt det. Jeg blir belønnet på den måten.

Teatermann

Om det er blitt 40 filmer gjennom de siste 21 åra, så er det et helt annet sted Sundquist har hjertet sitt.

- Det er i teatret. Jeg er først og fremst teaterskuespiller. Når jeg får være med på noe virkelig fint, da blir jeg lykkelig.

- Store filmøyeblikk du setter høyest?

- Det er da et par øyeblikk i «Sejer - se deg ikke tilbake» jeg kan stå helt inne for. Jeg er glad i film også. Har masse videoer hjemme. Og når det dukker opp et tilbud takker jeg kanskje ja, og prøver å gjøre det beste ut av det. Men det spørs om jeg får noen roller etter dette ...

- Hvis du ikke var skuespiller?

- Jeg vet ikke ... Jeg var god til å leke da jeg var liten. Hadde lett for å finne på ting, har fantasien. Kanskje kunne jeg gjort noe annet, men jeg er glad for at jeg er skuespiller, sier Sundquist.

I takketalen, rørt helt på grensen til tårer, takket han familien sin «fordi de har holdt ut med meg», juryen, Eva Isaksen, som har regissert, og sin aller største familie ...

- Det er skuespillerne. De er familien min. Akkurat nå, særlig de i Bergen som jeg skal spille Shakespeare sammen med.

EN (A)MAND OG TO AMANDAER: Eva Isaksen fikk prisen for beste tv-drama, Bjørn Sundquist fikk prisen for beste mannlige hovedrolle og æresprisen, og Kjersti Holmen ble årets kvinnelige skuespiller.