Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ivan den Grusomme

Mann i vodkarus ramponerte ikonisk bilde av Ivan den grusomme

Angrep maleriet med stang.

KJENT MALERI: Ilya Repin er en av Russlands mest kjente kunstnere fra det 19. århundre. Han står bak maleriet «Ivan den grusomme og hans sønn Ivan, 16. november 1581», som fredag ble ramponert av en beruset mann på et statlig galleri i Moskva. Foto: AKG Images / Scanpix
KJENT MALERI: Ilya Repin er en av Russlands mest kjente kunstnere fra det 19. århundre. Han står bak maleriet «Ivan den grusomme og hans sønn Ivan, 16. november 1581», som fredag ble ramponert av en beruset mann på et statlig galleri i Moskva. Foto: AKG Images / Scanpix Vis mer

Like før Tretyakov-galleriet i Moskva stengte dørene fredag, gikk en beruset mann til angrep på et maleri av den beryktede russiske tsaren Ivan den grusomme.

Mannen brukte ei metallstang til å knuse glasset som beskyttet «Ivan den grusomme og hans sønn Ivan, 16. november 1581», som maleriet i sin tid ble døpt av kunstneren Ilya Repin.

Repin er en av de mest berømte russiske kunstnerne fra det 19. århundre, og kunstverket regnes som en ikonisk portrettering av tsaren Ivan, skriver Telegraph.

TYDELIGE SKADER: Den 37-årige mannen lykkes med å knuse det tykke glasset som beskyttet Repin-maleriet, og ødela lerretet på tre forskjellige steder. Skadene ble presentert på en pressekonferanse på Tretyakov-galleriet i Moskva mandag. Foto: Yuri Kadobnov / AFP / Scanpix
TYDELIGE SKADER: Den 37-årige mannen lykkes med å knuse det tykke glasset som beskyttet Repin-maleriet, og ødela lerretet på tre forskjellige steder. Skadene ble presentert på en pressekonferanse på Tretyakov-galleriet i Moskva mandag. Foto: Yuri Kadobnov / AFP / Scanpix Vis mer

Svært skadet

Den britiske avisa gjengir en uttalelse fra Tretyakov-galleriet, der det framgår at bildet - som ble malt i 1885 - ble svært skadet i angrepet:

«Lerretet gikk i stykker på tre forskjellige steder i midten av bildet, på figuren av tsarens sønn. Kunstnerens originale ramme ble svært skadet av fallende glasskår.»

De mest dyrebare delene av maleriet, ansiktet og hendene til tsaren og hans sønn, ble ikke truffet av metallstanga.

Drakk vodka

Mannen bak angrepet, en 37 år gammel russer, ble pågrepet på stedet av politiet.

Repins maleri viser Ivan den grusomme som trøster sønnen Ivan, som er i ferd med å dø av en skade faren har påført ham i et raserianfall.

Ifølge Telegraph mener mannen at Repin har framstilt historiske hendelser på feilaktig vis, og oppgir det som motiv for å ville ødelegge maleriet.

CNN siterer en video filmet av russisk politi, der 37-åringen forteller om minuttene før hendelsen:

- Jeg ville egentlig forlate, men stakk innom buffeen i galleriet og drakk vodka. Jeg drikker vanligvis ikke vodka, og ble overveldet av et eller annet, sier mannen, som dro til galleriet for å se akkurat dette Repin-maleriet.

Mannen er siktet for å ha skadet et kulturarv-objekt.

Kontroversielt

Ivan den grusomme, eller Ivan Vasiljevitsj som han egentlig het, var tsar i Russland fra 1547 til sin død i 1584, skriver Store norske leksikon.

Maleriet av Ivan og hans døende sønn er kontroversielt, og den 37-årige russeren er ikke alene om å mene at Repin har framstilt historiske hendelser på feilaktig vis.

The Guardian skriver at Ivan den grusomme vanligvis blir sett på som «en av de ondeste statsoverhodene i Russlands historie - en blodtørstig og paranoid tyrann som drepte sin egen sønn».

VIL RESTAURERE: Det er håp om å klare å reparere Repin-maleriet av tsar Ivan og hans sønn, meldte Tretyakov-galleriet på en pressekonferanse mandag. Foto: Scanpix
VIL RESTAURERE: Det er håp om å klare å reparere Repin-maleriet av tsar Ivan og hans sønn, meldte Tretyakov-galleriet på en pressekonferanse mandag. Foto: Scanpix Vis mer

Enkelte russiske nasjonalister hevder imidlertid at Repin-maleriet var en del av en utenlandsk svertekampanje mot tsaren.

Flere har krevd at Tretyakov-galleriet fjerner bildet fra sine vegger, noe galleriet har nektet å gjøre.

Dette er ikke første gang «Ivan den grusomme og hans sønn Ivan, 16. november 1581» blir forsøkt ødelagt. I 1913 skar en mann opp lerretet med kniv på tre forskjellige steder. Den gang var kunstneren Repin stadig i live, og restaurerte bildet selv, skriver The Guardian.

Tretyakov-galleriet har håp om å klare å reparere maleriet etter angrepet fredag, melder CNN.

MAKS UFLAKS: En taiwansk gutt opplevde alle menneskers museumsmareritt da han snublet foran et maleri. Video: overvåkning/utstillingsarrangør Vis mer Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media