Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mann kappet naboens uthus i to. Nå er TV3 felt for «Den jævla naboen»

Kanalen får kritikk av Pressens Faglige Utvalg (PFU). 

DELT I TO: Dette uthuset på Nesøya i Asker ble delt i to som følge av en nabokrangel. Konflikten var tema i høstens TV3-program «Den jævla naboen». Foto Henning Lillegård / Dagbladet
DELT I TO: Dette uthuset på Nesøya i Asker ble delt i to som følge av en nabokrangel. Konflikten var tema i høstens TV3-program «Den jævla naboen». Foto Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Har du en høne å plukke med naboen din? Da er du ikke alene, men fortvil ikke. I «Den jævla naboen» skal Øyvind Rafto og hans panel denne høsten reflektere rundt kjente, ukjente og ikke minst absurde nabokonflikter fra vårt langstrakte land, skriver TV3.

- Vurderer du å dele hytta til naboen i to, eller liste deg ut på natten og sette en rusten spiker i bjørka hans, kan kanskje «Den jævla naboen» få deg på andre tanker.

Får kritikk

Slik omtaler TV3 programmet «Den jævla naboen», som ble sendt høsten 2016, og nå får kritikk fra Pressens Faglige Utvalg (PFU).

I går ble de felt for å ha opptrådt kritikkverdig etter å ha blitt klaget inn av Arne Vigeland, som er en av personene TV3 refererer til i programomtalen, og har omtalt under sending.

Bruddet er en såkalt mild fellelse.

Gikk drastisk til verks

I 2014 toppet en intens nabokrangel seg i et meget veletablert bolig- og fritidsområde på Nesøya i Asker. Mens naboene er på ferie i Spania deler «innflytter» Arne Vigeland lagerhuset til beboere Wencke Waage og Roger Waage på langs.

Naboens uthus sperrer for et av Nesøyas flotteste utsiktspunkter, hevdet Vigeland, som argumenterte for rivingen med brudd på eiendomsretten.

Det endte rettens vei, og saken pågår fortsatt. Partene har gått tre runder om et grensegjerde, og tre runder om naboens bruksrett til en veieiendom, skriver Budstikka. Vigeland har tapt i alle rettsinstanser, skriver avisen.

Seinest i desember saksøkte Vigeland de involverte naboene for 1,5 millioner kroner, fordi han ønsker utgifter knyttet til huskapping og alle advokater refundert.

«Sterkt personangrep»

I klagen til PFU kommer det fram at Vigeland mener TV3 i «Den jævla naboen» har gått lenger enn det er dekning for, og gitt en usaklig og feilaktig presentasjon av saken.

Mannen opplever i tillegg at TV3 har publisert grove beskyldninger mot ham, som han skulle fått imøtegått. Blant annet mener Vigeland at programmets panel beskyldte ham for å være «psycho», «gal» og lide av alvorlige psykiske lidelser.

I uttalelsen fra PFU heter det at TV3 opptrådte kritikkverdig i den aktuelle episoden av «Den jævla naboen»:

«Utvalget mener studiosamtalen om en nabokonflikt på Nesøya, innebar et sterkt personangrep på den omtalte naboen.

Slik utvalget ser det, burde TV3 forstått at panelets uttalelser rammet den omtalte på en slik måte at redaksjonen skulle tatt større hensyn og vurdert innholdet nøyere før sending.»

I uttalelsen påpeker PFU samtidig at Vigeland, i lys av handlingene han har vært involvert i, har stilt seg til for hogg og må tåle en viss omtale.

«Det betyr imidlertid ikke at han må tåle alt.» slår utvalget fast.

Noe å lære

Pressesjef Line Vee Hanum i TV3 sier til Dagbladet at de har noe å lære av kritikken fra PFU:

- Vi tar til etterretning at det burde blitt tatt større hensyn i redigeringa i samtalen som kom fram mellom paneldeltakerne.

Hanum understreker at det ikke var meningen å såre noen med programmet, og sier at TV3 mente at paneldeltakernes omtale av Vigeland var innafor i og med at «Den jævla naboen» er et satirisk humorprogram.

- Vi vurderte det slik at dette er et humorprogram der panelet har en lett og ledig samtale, og strekker strikken langt for at det skal være morsomt. Hvis vi skulle hente inn tilsvar fra de omtalte parter ville det plutselig bli mye mer alvor i det, mener TV3-pressesjefen.

Hun vil samtidig påpeke at kanalen kun har fått kritikk fra utvalget på ett av flere punkter i Vær Varsom-plakaten som Vigeland mener at TV3 har brutt.

Arne Vigeland ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling