Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mann og kvinne

En intens disseksjon av den ødeleggende kjærligheten.

BOK: «Hvordan er det mulig at hele livet er en maktkamp mellom to mennesker», spør israelske Shalev i sin andre bok oversatt til norsk. Liksom i «Kjærlighetsliv» (2002), er også dette en beskrivelse av et forhold så intenst og skrudd at det nærmer seg parodien. Perspektivet sees fra en kvinne på randen. Men det er ektemannen som først bikker over. Han våkner en morgen og er ute av stand til å røre på seg. En psykisk lammelse, som har med deres krigsliknende forhold å gjøre.

Det bemerkelsesverdige med Shalev er ikke tematikken. Det er hennes intense språk, og en nesten heroisk evne til å «kjenne etter». Til å dukke ned i en den betente materien et forhold kan utvikle seg til («Fra soveværelse høres tunge snorkelyder, aggressive som skjellsord»). Hun dissikerer følelselivet, vrir og vrenger gjennom gjenkjennelige, men nokså ekstreme bilder og (gammeltestamentlige) lignelser. Shalev fordeler ikke skyld, men beskriver et forhold der begge er både bøddel og offer. Som «hvordan jeg i alle år nøt å tøye ut den uretten han gjorde mot meg. Faktisk oppmuntret jeg ham til å såre meg for å få oppleve hans hele og fulle rensende kraft».

Mest inntrykk gjør beskrivelsen av hvordan de to bruker sin nervøse datter; tiåringens hundeaktige blikk og bønn om at de skal forsones. Kanskje hadde boka tjent på om Shalev ikke hele tiden beveget seg over i det karikerte. Som når hun lar en «klok» indisk kvinne komme for å behandle ekteparet gjennom en new age-aktig overbevisning om at sykdom er sunt. Likevel er det det overdrevne som er Shalevs kjennetegn som forfatter. Og hun er verd å lese.

MANN OG KVINNE: Israelske Zeruya Shalev beskriver enda et forhold i sin andre bok oversatt til norsk.