Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mann straffes for grove trusler mot Marie Simonsen

Straffes for sjikanerende e-post.

MOTTAR TRUSLER:  Tidligere politisk redaktør og mangeårig kommentator i Dagbladet Marie Simonsen, mottar ofte trusler fra lesere. Nå anmelder hun og Dagbladet avsenderne hyppigere enn før. Nå straffes en Bodø-mann for å ha sendt en grovt sjikanerende mail til Simonsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MOTTAR TRUSLER: Tidligere politisk redaktør og mangeårig kommentator i Dagbladet Marie Simonsen, mottar ofte trusler fra lesere. Nå anmelder hun og Dagbladet avsenderne hyppigere enn før. Nå straffes en Bodø-mann for å ha sendt en grovt sjikanerende mail til Simonsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Salten tingrett har vedtatt at en mann i 60-årene straffes med 15 000 kroner i bot, eller 30 dagers fengsel for å ha truet Dagblad-kommentator Marie Simonsen.

- Jeg synes det er bra at vi ser at politiet nå etterhvert tar dette på stort alvor, fordi det er et omfattende problem som særlig rammer kvinner i debatten, sier Marie Simonsen og fortsetter:

- Sexsjikane og trusler om voldtekt er gjengangere, som det var i dette tilfellet og. Trusler om lemlestelser er heller ikke uvanlig. Vi skal ikke tolerere det.

«- Håper du blir massevoldtatt» Det var i januar mannen sendte en svært sjikanerende e-post til Dagbladets tidligere politiske redaktør og mangeårige kommentator Marie Simonsen. BodøNu omtalte forelegget først.

I det kommer det fram at e-posten blant annet inneholdt følgende:

«måtte dine kjønnslepper og clitorius fjernes fra deres underliv av flotte muslimske menn på 21 år. Håper du blir massevoldtatt av dine fflotte menn! En større islamistisk fitte finnes knapt i Norden.»

BETINGET FENGSEL: Haddy N'jie ble hetset på Facebook. Mannen som sto bak hetsen, ble tidligere i mai dømt i Oslo tingrett for å ha framsatt hatefulle ytringer. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
BETINGET FENGSEL: Haddy N'jie ble hetset på Facebook. Mannen som sto bak hetsen, ble tidligere i mai dømt i Oslo tingrett for å ha framsatt hatefulle ytringer. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Du mottar ofte trusler. Hvorfor valgte du å anmelde akkurat dette tilfellet?

- Akkurat da var det voldsomt mange brev som ble sendt både meg og andre. Og da fant vi ut at dette kan vi ikke leve med. Vi tok kontakt med en del av dem og spurte om de ville komme med en unnskyldning, men det ville de ikke, og da anmeldte vi, forteller Simonsen.

- Det skal du ikke tåle Mannen straffes etter straffelovens paragraf 266, for ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd å ha krenket en annens fred.

Forelegget er vedtatt, noe som betyr at han har godtatt foreleggets størrelse, opplyser politiadvokat Charlotte Marie Ringkjøb ved Salten politidistrikt. Vedkommende har ikke forsvarer.

- I Dagbladet har vi nulltoleranse for trusler. Vi anmelder alle. Grunnen til at vi gjør det, er også for at politiet skal bli klar over hvor omfattende problemet er. Vi har høy terskel, jeg mottar mye sint mail og det må jeg tåle. Men trusler om vold, det skal du ikke tåle, sier Simonsen som anbefaler alle redaksjoner å gjøre det samme.

- Hvordan opplevde du den nevnte henvendelsen i januar?

Vis mer

- Jeg tåler mye og er hardhudet etter mange år som journalist, men det er ikke noe behagelig. Særlig fordi det kommer mye i perioder, særlig knyttet opp mot innvandring. Denne mailen kom i kjølvannet av debatten om det som skjedde i Köln på nyttårsaften. Da fikk jeg mange trusler av denne typen, og vi har flere saker inne på det, sier hun.

Økt fokus Dette er den andre saken på kort tid der straff idømmes for hets og trusler mot journalister.

Tidligere denne måneden ble en mann dømt for å ha lagt ut en kommentar på Haddy N'jies Facebook-profil, der han kalte henne for «halvape» og «nigger».

Oslo tingrett dømte 34-åringen til 30 dagers betinget fengsel. I november ble en mann i Rogaland arrestert etter å ha spredt hat på en åpen Facebook-side.

Simonsen opplever at 99 prosent av de truende meldingene kommer fra menn.

- Vi er veldig glade for den raske og strenge reaksjonen. Vi har den senere tid registrert et økende antall trusler og tilfeller av trakassering, særlig rettet mot kvinnelige medarbeidere. Sånn kan vi rett og slett ikke ha det. Derfor har vi bestemt oss for å politianmelde og reagere oftere enn vi har gjort tidligere, sier Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen.

På Manglerud politistasjon har de en egen gruppe som jobber med hatkrim. Kripos bekrefter også overfor Dagbladet at de har større fokus på slike saker enn tidligere.

- Det gleder meg at politiet tar dette på alvor og varsler fra, og de siste reaksjonene er eksempler på dette, sier Markussen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!