Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Manne er kanskje en mer ekstrem utgave av meg

Magne Taraldsen vant Dagbladets tegneseriekonkurranse med stripa «Drops».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magne Taraldsen (34) fra Inderøy er den typen menneske som snyter seg og tenker at «nå hørtes jeg ut som en dinosaur fra «Jurassic Park»». Forsøker han å sette inn en kontaktlinse, kan han godt begynne å gruble. «Hva om noe skjer og jeg stikker ut øyet?»

Slike småpussige funderinger danner grunnlaget for «Drops», vinneren av Dagbladets tegneseriekonkurranse 2011. Fra 16. juli og i månedene fremover vil den bli å finne på plassen som nå opptas av Tony Millionare's «Maakies».

- Jeg har ikke helt fordøyd dette, men det er en drøm som har gått i oppfyllelse. Samtidig skjønner jeg at det er mye arbeid som kreves, så det er litt skrekkblandet fryd, sier vinneren når Dagbladet leser opp juryens begrunnelse.

Der står det at «Drops» fremstår som en veldig komplett, sprudlende og likandes serie.

Den «sprenger ingen dører, men ringer på og blir invitert inn med et stort smil om munnen. Dette landet har kanskje fått en god dose med «trygge» humorstriper, men Drops kombinerer elementer fra populærkultur og hverdagsliv som gjør at den likevel kan finne en fin plass.».

På ferietur
- Jeg er trønder, så det er vanskelig å kommentere så mye ros, repliserer Magne. For tiden er han og kjæresten på ferietur oppover mot Lofoten, noe som muligens vil bli speilet i et par nordlige striper.

Det er nemlig ikke til å komme bort fra at serietegneren minner en smule om Manne, hovedpersonen han har skapt i «Drops», både i utseende og karaktertrekk.

Samtidig dukker kjæresten og kompisene opp som bifigurer i de 15 stripene han sendte inn til konkurransen.

- Jeg ville ha en figur som er veldig lett å forholde seg til for min egen del, så Manne er kanskje en mer ekstrem utgave av meg. Jeg låner elementer fra meg selv, men samtidig er det ikke meg.

Jobber som tekster
Til daglig er Magne bosatt i Oslo og lever av å tekste tv-programmer, blant andre «Mad Men» på MAX, skjønnhetsprogrammer på FEM og filmer på Canal+. I september tar han seg en måneds permisjon.

- Da skal jeg tegne for fullt for første gang i mitt liv.

Magne har tegnet hele livet, men på grunn av latskap gjorde han ikke noe særlig utav det før han runda 30. Da «mått'n bare sjå ka man kan gjør med drømmen man har».

Som 31-åring startet han serien «Paraetaten» og kom på trykk i blant andre VG og EON. Nå gleder han seg til å kunne utvikle karakterene fra «Drops» i Dagbladet.

- Det jeg liker med serier er når du blir kjent med figurene og skjønner på hvilken måte de kan og bør reagere. Over tid håper jeg de setter seg bedre, at de blir mer tredimensjonale.

Internhumor
Selv om mye av stripa er basert på hverdagslige observasjoner, går ikke Magne av veien for interne og smånerdete referanser til alt fra «Call of Duty»-spillene til «Jurassic Park».

PÅ TRÆNA: Magne Taraldsen kunne feire seiren i Dagbladets tegneseriekonkurranse 2011 på Trænafestivalen i helga. Foto: VIDAR DONS LINDRUPSEN
PÅ TRÆNA: Magne Taraldsen kunne feire seiren i Dagbladets tegneseriekonkurranse 2011 på Trænafestivalen i helga. Foto: VIDAR DONS LINDRUPSEN Vis mer

I en av stripene står Manne og brøler en replikk fra thrilleren «Leon» oppi ansiktet på en forvirret dame, for så å spørre: «Du har sett «Leon», ikke sant?»

- Hvor går grensa for hvor intern man kan være på sånne referanser?

- Jeg kan ikke tenke på hvilke referanser folk har, jeg får bare anta de har sett de samme filmene og husker de samme tingene. Det hadde vært enklere å ta filmer jeg vet alle har sett, men «Leon» er en av favorittfilmene mine, og da gjør jeg det morsomt for meg selv.

Nysgjerrig på de andre finalistene?
Du finner dem her:

2. plass
«De andre»
av Johann Grimstvedt

3. plass (delt)
«Mørketid»
av Ola Olsen Lysgaard

«On the Flow»
av Ingeborg Wie Henriksen

5. plass
«Gele»
av Ida Eva Neverdahl

6. plass
«Skrifterommet»
av Andreas Iversen

7. plass
«Syntax Error» av Eirik Hitland Johannessen