DEBATT

Debatt: Sviktende sædkvalitet

Mannefall

Mange har fått med seg at sædkvaliteten faller fort over store deler av verden. Ikke fullt så mange er klar over at det samme skjer med fisk, insekter, fugler og andre pattedyr. Eller at nedsatt sædkvalitet medfører flere skyggesider enn nedsatt sannsynlighet for å få barn.

Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Blant fertilitetsforskere råder det stor grad av enighet om at sædkvaliteten er blitt mer enn halvert i den vestlige verden på mindre enn 40 år. Mange studier og metaanalyser har fastslått at fallet begynte etter annen verdenskrig, og utgjør en vesentlig årsak til at stadig flere par nå er ufrivillig barnløse.

Verdens helseorganisasjon antar at infertilitet i løpet av dette århundre vil bli den tredje mest utbredte alvorlige tilstanden etter kreft og hjerte-karsykdommer. Hos to tredjedeler av norske par med fertilitetsproblemer blir det anslått at redusert sædkvalitet er medvirkende årsak.

«Så fint», har mange sagt under mitt lange arbeid med faktaboken Spermageddon. Da tenker de gjerne på trusselen om global befolkningseksplosjon. I virkeligheten er fertilitetsraten i nesten halvparten av verdens land nå såpass lav at befolkningene vil avta og forsvinne hvis utviklingen fortsetter. Slik lød konklusjonen i en forskningsrapport som legetidsskriftet The Lancet publiserte høsten 2018.

Erna oppfordret i sin nyttårstale nordmenn til å lage flere barn, men det er lettere sagt enn gjort når unge norske menn siden 2006 har hatt den dårligste sædkvaliteten i Europa. Det vil sikkert kunne hjelpe med bedre støtteordninger, men vil i liten grad hjelpe den femtedelen av norske par som ikke klarer å få barn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer