Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mannen bak årets boksensasjon

Over 90 kubikkmeter med «Hel ved»-bøker har Lars Mytting solgt. - Synd å bruke så mye skog til å lage bøker, sier forfatteren spøkefullt.

MANNEN SOM ELSKER VED: Dagbladet ble med høstens største forfattersuksess, Lars Mytting - mannen bak boka «Hel ved», ut i skogen og bak skjulet for å klyve ved. - Jeg har et lite skjerp. Der hogger jeg det jeg vil, sier han. Foto: Anders Grønneberg
MANNEN SOM ELSKER VED: Dagbladet ble med høstens største forfattersuksess, Lars Mytting - mannen bak boka «Hel ved», ut i skogen og bak skjulet for å klyve ved. - Jeg har et lite skjerp. Der hogger jeg det jeg vil, sier han. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELVERUM (Dagbladet): Lars Mytting var konkurs. Fjorårets inntekt var 20 000 kroner.

Så gir han ut boka «Hel ved», treffer hele den norske folkesjela og blir millionær over natta.

Manne som elsker ved «Jeg kan fortsatt, med nesten alle sanser, mane fram dagen jeg innså at vedfyring er mer enn oppvarming». Slik åpner Lars Mytting boka «Hel ved».

VAKKER ILD: Lars Mytting ser heller inn i et flammehav enn på tv. - Det er noe mytisk og religiøst med flammer, som både tar og gir liv. Foto: Anders Grønneberg
VAKKER ILD: Lars Mytting ser heller inn i et flammehav enn på tv. - Det er noe mytisk og religiøst med flammer, som både tar og gir liv. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Skal vi dømme ut fra boksalget på 120 000, er vi også en hel nasjon som fanger sola, stabler den og frigjør varmen om vinteren.

- Jeg hadde et håp om kanskje å selge 4000 bøker, sier forfatteren.

THOREAUS ØKS: Det fins ikke mange av denne helt spesielle øksa. -Et fantastisk redskap, sier Lars Mytting.
THOREAUS ØKS: Det fins ikke mange av denne helt spesielle øksa. -Et fantastisk redskap, sier Lars Mytting. Vis mer

Dagbladets utsendte vednerd møter sin åndsfrende hjemme på Elverum, der det hele startet for fem-seks år siden.

Ingen ved - intet liv Lars Mytting møtte sin kjærlighet seint i livet. Nå er han lidenskapelig opphengt i alt som har med ved å gjøre: om redskap, felling, kløyving, stabling og fyring - om vedens egenskaper, historien og filosofien.

- Uten ved ville det ikke vært noe liv. Denne kubben her har varmet oss i år tusener, sier Mytting og holder ei bjørkeskie i hånda.

OVER ENDE: Her går treet over ende - og neste vinter skal det varme forfatteren og hans familie. Foto: Anders Grønneberg
OVER ENDE: Her går treet over ende - og neste vinter skal det varme forfatteren og hans familie. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Ute laver våte snøfiller ned og minner oss om at vinteren står for døra. Lars byr på kaffe, men vi sitter ikke lenge. Mørket kommer fort, og vi skal ut i skogen. Til et av hans skjerp og felle et tre og hente ei julegran.

Skikkelig vednerd I bilen forteller han hvordan det hele begynte, slik boka åpner. Etter nærmere 20 år i Oslo, flyttet han med kona og døtrene til Elverum. Ut av kjøkkenvinduet så han den gamle naboen som kviknet til da våren kom og veden skulle kløyves og stables.

- Jeg fyrte med strøm og parafin før den tid. Hadde ikke noe forhold til ved.

Nå har han to motorsager, elleve økser, buesager, diverse kiler og ditto verneutstyr. Lars medgir at det har tatt litt av på utstyrsfronten. Den ene klyvøksa er teflonbelagt. Hans siste nyvinning er alle fellingøksers mor, Thoreaus øks.

Kortreist ved Med en skapretters nådeløse dedikasjon går Lars mot en middels stor gran - med Thoreau-øksa hånda. Han vil vise egenskapene - som om den er en kroppslig forlengelse av armen.

- Den vil inn i treet. Det går av seg selv, sier han.

MANN OG MASKIN: Lars Mytting og hans favorittsag, en Husqvarna 353 G.
MANN OG MASKIN: Lars Mytting og hans favorittsag, en Husqvarna 353 G. Vis mer

Juletreet skal også i hus. Lars finner en passende gran, børster av snø og med et par hogg er jobben gjort. Han er opptatt av at ved og juletrær skal vært kortreist.

Ingen vedsnobb Lars Mytting er ingen vedsnobb. Han fnyser av dem som bare vil ha bjørk. Selv foretrekker han blandingsved, som har ulike egenskaper og utfyller hverandre i brennkammeret. Grå- og svartor er de sortene som vokser hurtigst og brer om seg i størst grad.

- Or tørker fort og er lett å fyre med. Det er like mye varme i en kilo furu, gran eller or som i en kilo bjørk.

HI-FI NERD: Lars Mytting er ikke bare hekta på ved. Musikk og lyd er viktig - her med sine høyttalere og forstereke har har bygget selv. Legg merke til de store 21" basshøyttalerne. Foto: Anders Grønneberg
HI-FI NERD: Lars Mytting er ikke bare hekta på ved. Musikk og lyd er viktig - her med sine høyttalere og forstereke har har bygget selv. Legg merke til de store 21" basshøyttalerne. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Han har truffet hjertet i den norske folkesjela med boka - noe av det som gjør oss til nordmenn. Ved er til å stole på, det en valuta som holder seg uavhengig av børskrakk og vaklende euro.

Antiapati og selvberging Å drive med ved er en personlig affære, en syklus som starter i det vinteren slipper taket og varer fram til neste vår. Er den hogget tidlig og stablet riktig før st. Hans, skal den være tørr og fin i løpet av et par måneder.

- Så kan Hafslund skru opp strømprisene akkurat så mye som dem vil. Vedhogst er antiapati, det er selvberging og har element av trass i seg.

11 ØKSER: Han har økser til forskjellig formål. Juvelen i samlinga er denne fellingsøksa, en Thoreau-øks Foto: Anders Grønneberg
11 ØKSER: Han har økser til forskjellig formål. Juvelen i samlinga er denne fellingsøksa, en Thoreau-øks Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Et vedforråd holder panikken unna. Den gir trygghet. Det ligger noen glør gjemt i genene våre, selvberging og fangst. Urgamle instinkter som ulmer - uanstt hvor moderne vi tror vi er.

Våt ved og pengelens «Hel ved» ble Lars Myttings redning. De to siste åra har han hatt en inntekt på til sammen 80 000 kroner.

- Jeg var konkurs og veden rå. På grunn av boka hadde jeg ikke fått tid til å stable og gjøre ting ordentlig, sier Lars.

SÅPEBOBLER: - Det er i endeveden mesteparten av fuktigheten forsvinner, sier han og smører på Salo i den ene enden og blåser i den andre.
SÅPEBOBLER: - Det er i endeveden mesteparten av fuktigheten forsvinner, sier han og smører på Salo i den ene enden og blåser i den andre. Vis mer

Uten annonsering og pr-framstøt ble boka lansert i høst, og bare på tre måneder er det blitt Kagge Forlags største suksess. Til nå har Mytting tjent brutto om lag fem millioner på boksalg.

Men så har han traktorlass på traktorlass med bøker - om lag 90 kubikkmeter bøker - omregnet til favnved gir det 55 favner. Som igjen er en stabel på 0,6m x 1m x 225 meter.

KORTREIST JULEHOGST: Lars Mytting henter sitt eget juletre - som selvsagt er kortreist. Foto: Anders Grønneberg
KORTREIST JULEHOGST: Lars Mytting henter sitt eget juletre - som selvsagt er kortreist. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Opplaget er nå på 129 000 bøker.

KLYVER: Forfatteren demonstrerer øksers ulike kløyveegenskaper. Legg merke til den lave hoggestabben.
KLYVER: Forfatteren demonstrerer øksers ulike kløyveegenskaper. Legg merke til den lave hoggestabben. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!