Mannen bak dette ikonet er død

Les Paul ble 94 år.

IKONISK: Kiss-gitarist Ace Frehley er kanskje ikke blant verdens største gitarister, men han kjenner verdien av en strategisk plassert Gibson Les Paul. Nå er mannen som skapte en av rockens mest ikoniske gitarer død. Foto: SCANPIX
IKONISK: Kiss-gitarist Ace Frehley er kanskje ikke blant verdens største gitarister, men han kjenner verdien av en strategisk plassert Gibson Les Paul. Nå er mannen som skapte en av rockens mest ikoniske gitarer død. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Les Paul, mannen som ga navn til en av verdens mest kjente gitarer, er død, 94 år gammel.

Paul, som egentlig het Lester William Polsfuss, regnes som oppfinneren av den elektriske gitaren i heltre.

Rocken ville ikke vært den samme uten ham. Og særlig ikke rockens ikonografi.

Modellen Les Paul ble utviklet av gitarprodusenten Gibson i samarbeid med Les Paul på 1950-tallet, og er fortsatt et av rockens mest arketypiske og ikoniske instrumenter.

Fra Jimmy Page, Pete Townshend, Duane Allman, Al DiMeola, Keith Richards, Slash, Joe Satriani, Neil Young og Jeff Beck til Jack White i The White Stripes og Tad Kubler i The Hold Steady: Lista over innflytelsesrike gitarister som i hele eller deler av sin karriere har spilt en Les Paul er lang og lengre enn lang.En rekke av dem gir sin hyllest til den avdøde legenden i magasinet Rolling Stone.

Lista over gitarister som ble inspirert av Les Pauls særegne spilleteknikk som jazzgitarist er også lang. Han var dessuten en innovatør innenfor studioarbeid. Les Pauls innspillinger på 1950-tallet sammren med kona Mary Ford la grunnlaget for moderne flerspors opptakesteknikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer